kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akdağ: Ankara suyunda en ufak risk yok

Yeni Haber
Bakan Akdağ, Ankara'nın suyuna ilişkin tartışmalara ise tepki gösterdi. Ankara suyunun sağlıklı olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı Ankara'ya verilen içme suyunda standartların üzerinde, standartları zorlayan kimyasala, sınırları aşan veya zorlayan hiçbir ölçüme rastlamış değildir. Bakanlık olarak biz çok yakinen Ankara'nın suyunu takip etmeye devam edeceğiz. En ufak bir risk gördüğümüz anda ise mutlaka vatandaşlarımızı bilgilendiririz" dedi.

Dedeman Otel'de düzenlenen Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi Programı Tanıtım Toplantısı'na katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, Ankara'nın içme suyuna ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine yapılan eleştirilere tepki göstererek, "her aklına esenin konuşacağı bir konu değil" dedi. "Türkiye'de içme suyuna ilişkin bir yönetmelik var. Bu şekilde meselenin üstüne yetkili olmadığı halde, meseleyi yeterince bilmediği halde meselenin üstüne gittiğini sananlar yanlış yapıyorlar" diye konuşan Akdağ, Ankara'nın içme suyuna ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye'de içme sularının nitelikleriyle, hangi suların içme suyu olabileceği ile ilgili çok açık kurallar var. Bu kuralları oluştururken AB standartlarını göz önüne alan bir yönetmelik yaptık. Ankara'da ve diğer şehirlerde suları bu yönetmelik çerçevesinde değerlendiriyor ve izliyoruz. Ankara'nın içme suyunu da hem Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hem de Hıfsıssıhha tarafından yakinen takip edilmektedir. Biz özellikle neyi takip ediyoruz? Ankaralımıza verilen içme suyunun belediyenin tesislerinden çıkış noktasından numuneler alıyoruz. Ayrıca günde 600'ün üzerinde noktadan, çeşitli semtlerde numune alıyoruz ve bunları sürekli olarak takip ediyoruz. Mikrobiyolojik tetkikleri her gün yapıyoruz. Diğer kimyasallarla ilgili tetkikleri ise yine bu yönetmeliklerde belirlenen aralıklarla yapıyoruz."

BUGÜNE KADAR STANDARTALARIN ÜZERİNDE BİR ÖLÇÜME RASTLAMADIK


Akdağ, Bakanlık olarak bugüne kadar Ankara'ya verilen içme suyunda standartların üzerinde, standartları zorlayan kimyasala, sınırları aşan veya zorlayan hiçbir ölçüme rastlamadıklarını bildirdi. Takiplerini yakın bir biçimde devam ettireceklerine işaret eden Bakan Akdağ, "Belediyemizle de yakın işbirliği içindeyiz. Kuşkusuz ki belediyede sorumluluğunun bilincindedir. Şimdi gidip de herhangi bir ırmaktan su alarak, bunu ölçerek Ankaralı'nın içme suyu hakkında yorum yapmak insafa da sığmıyor" dedi.

Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Sağlık Bakanlığı olarak üzerimize düşen görevi hassasiyetle yürütüyoruz. Bu konuda vatandaşımız da bilgilendirmeye devam edeceğiz. Yakın zamanda Hıfzısıhha Başkanlığı bu işi takip eden bilim adamlarıyla birlikte bir basın toplantısı yapacaklar. Sonuçlarını da şeffaf bir biçimde kamuoyuyla daha yakın paylaşacağız. Bu ölçüm sonuçları gizli değil. Kafalar karıştırılıyor. Her önüne gelenin yorum yapacağı bir konu değil. Vatandaşımıza haksızlık yapmayalım, kafaları karıştırmayalım. Ama bütün Ankaralılar emin olmalıdır. Sağlık Bakanlığı olarak biz çok yakinen Ankara'nın suyunu takip etmeye devam edeceğiz. En ufak bir risk gördüğümüz anda ise mutlaka vatandaşlarımızı bilgilendiririz."

(ANKA)