kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan'dan sürpriz çıkış: Senato kuralım

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı ile yetkisini aştığını belirten Toptan, mahkeme ile ilgili tartışmalara son vermek için 1980 öncesindeki gibi "çift kamaralı" sistem yani senato önerdi..
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin türban konusunda verdiği karar üzerine sürpriz bir çıkış yaptı ve "çift kamaralı sistem" yani "senato" kurulmasını tartışmaya açtı. Toptan, mahkemenin kararı ile gerilen ortamı yatıştırmak için önümüzdeki günlerde "liderler zirvesi" toplayacağını da açıkladı. Önceki akşam Başbakan ile görüşen Toptan, dün Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin son kararı ile yetkisini aştığını ve yasamanın yetkisine müdahale ettiğini belirtti ve sorunun çözümü için senato sistemini önerdi. Toptan, "Bu kararın erkler arasında bulunması gerekli olan karşılıklı, güvenli, ahenkli ve uyumlu işleyişe uygun bir sonuç doğurmadığı kanaatindeyim. Böyle bir hal demokrasimiz açısından kaygı vericidir" dedi.

MAHKEME YETKİSİNİ AŞTI
Toptan, "Anayasa Mahkemesi, TBMM'nin, 411 milletvekilinin oyuyla çıkardığı kanunu, Anayasa'nın 148. maddesine göre sadece şekil bakımından inceleyebileceğinin açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, esasla ilgili bir karar vermiştir. Böylece Yüksek Mahkeme ilgili anayasa maddesini yorumlayarak bir sonuca varma yetkisinin ötesine geçmiştir" dedi. Toptan, senato sistemine geçişi sağlayacak anayasa değişikliğine ise öncülük etmek istemediğini, tartışılması için öneri getirdiğini kaydetti. Senato sisteminin Avrupa'nın pek çok ülkesinde bulunduğunu vurgulayan Toptan, "Bu sistem kurulduğunda Anayasa Mahkemesi üzerindeki bu kadar yükü de, mahkemeyi bu kadar tartışmayı da belki azaltabiliriz. Yüksek Mahkeme de daha rahat çalışma imkânı bulabilir" dedi. TBMM Başkanı, Erdoğan ile görüşmesinde önerinin gündeme gelmediğini de ifade etti.

LİDERLER ZİRVESİ
Toptan, Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilerin liderlerinin katılacağı bir toplantı düzenleyeceğini de açıkladı. Toplantı tarihini önümüzdeki hafta liderlerin programlarına da bakarak belirleyeceğini söyleyen Toptan, "Gündem serbest, her şeyi konuşmamız lazım diye düşünüyorum. En azından endişelerimizi, dileklerimizi birbirimizin yüzüne söylemekte yarar var. Böyle daha sağlıklı sonuç çıkabilir" dedi. ANKARA