kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargı, Fatih Akol ile Doğan Holding arasındaki ticari ilişkiyi araştırıyor

Orhan YURTSEVER SABAH
PO'nun Avusturyalı OMW'ye satışı sırasında içeriden bilgi almakla suçlanan Ahmet Önder Fırat ile Kanadalı CanWest'in ortağı Fatih Akol'un yargılanması başladı. Mahkeme Akol ile Doğan arasındaki ticari ilişkinin araştırılmasını istedi..
Petrol Ofisi A.Ş.'nin Avusturyalı OMV ile ortaklık anlaşması imzalamasından önce sızan bu bilgiyi kullanarak borsada alım satım gerçekleştirdikleri iddia edilen Sezen Aksu'nun eski sevgilisi Ahmet Önder Fırat ve Kanadalı medya şirketi CanWest'in ortağı Fatih Akol'un 'içeriden öğrenenler ticareti' suçundan yargılanmalarına başlandı. 5'er yıla kadar hapisleri istenen sanıklardan Ahmet Önder Fırat, yapılan işlemden zarar ettiğini savunurken, Fatih Akol, böyle bir suç işlemesinin kendisi için intihar anlamına geldiğini söyledi. Mahkeme, Akol'un Doğan Holding üst düzey yöneticileri ile ticari ilişkiye dayalı irtibatının olup olmadığının bilirkişi tarafından araştırılmasına karar verdi. İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar Ahmet Önder Fırat ve Fatih Akol katıldı. Savunmasını yazılı olarak sunan Ahmet Önder Fırat suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Fırat, iddia edildiği gibi satış öncesi içeriden bilgi almasının söz konusu olmadığını ifade etti. Yapılan işlerden kendisinin zarar ettiğini ifade eden Fırat, SPK yetkilisinin yaptıkları görüşme sırasında suçlayıcı davranması nedeniyle gerginlik yaşandığını belirterek, "Kanımca burada olmamın nedeni SPK yetkilisi ile yaptığım bu gergin tartışma olsa gerek" dedi.

EŞİMİN OMV İLE İLİŞKİSİ YOK
Diğer sanık Fatih Akol da ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini belirterek "Ben de normal bir yatırımcı gibi arada sırada hisse alım satım işini yaparım. Bunları da borsadaki temsilcim vasıtasıyla yürütürüm.. Suç konusu şirketlere ilgili haberleri de bu şekilde yazılı sözlü basından takip ettik" dedi. Fatih Akol, hâkimin eşinin OMV şirketi ile ilgisini sorması üzerine de, "Eşim bir hukuk şirketinde çalışmakta, Petrol Ofisi hisse senetlerini satın alan OMV şirketi ile hiçbir ilgisi yoktur. O şirketin avukatı da çalışanı da değildir. Ancak eşimin çalıştığı avukatlık bürosundaki başka arkadaşlar OMV'de çalışmışlardır" diye konuştu. Avusturyalı OMV'nin Petrol Ofisi'nin yüzde 34'ünü satın almak için Doğan Holding ile anlaşmaya varıldığının borsaya duyurulduğu 13 Mart 2006'dan on gün önce POAŞ hisseleri 5.5 YTL düzeyindeyken 10 gün içinde yüzde 50 prim yaparak 8.2 YTL'ye ulaşmıştı. Daha sonra SPK'nın Haftalık Bülteni'nde yapılan açıklamada, 'içeriden öğrenenler ticareti' suçunun tüm unsurlarını içeren işlemleri nedeniyle Ahmet Önder Fırat ve Fatih Akol hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı belirtilmişti.
Haberin fotoğrafları