kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AİHM türban kararını değiştirmiyor

Yeni Haber
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), derslerde türban kullanmakta ısrar ettikleri için görevlerinden alınan Sakarya İmam Hatip Lisesi eski öğretmeleri Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan ile ilgili davada türbana geçit vermezken adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, türban kullanmakta ısrar ettikleri için görevinden alınan Karaduman ve Tandoğan'ın başvuruları üzerine açılan davayı sonuçlandırdı. Mahkeme kararında Karaduman ve Tandoğan'ın başvurularının kısmen kabul edildiğini anımsattı.

Mahkeme, Türkiye'de olayların yaşandığı dönemde uygulamaların, Leyla Şahin, Kurtulmuş, Köse ve Meral davalarında esasen anlatıldığı belirterek türbana geçit vermedi. Kararla ilgili açıklamada da Karaduman ve Tandoğan'ın, olayın yaşandığı dönemde "Giysi kurallarına aykırı olarak dersler sırasında İslami başörtüsünü çıkartmaya sürekli direndikleri için lise öğretmenliği görevlerinden alındıkları" belirtildi.

Buna karşın Mahkeme, oy birliği ile Karaduman ve Tandoğan'ın görevlerinden alınma kararına karşın başlattıkları itiraz sürecinde adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Karaduman ve Tandoğan'a Danıştay Başsavcısının tebliğnamesine itiraz etme olanağı sağlanmadığını bildirdi.

Ancak Mahkeme, kararının yeterince tatmin edici olduğunu vurgulayarak tazminat belirlemeyi reddetti. Karaduman ve Tandoğan, maddi ve manevi tazminat olmak üzere toplam 400 bin euro, mahkeme masrafaları için ise 20 bin euro talep etmişlerdi.

(ANKA)