kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Bebek şansı yüzde 15 azalır'

Prof. Dr. Bülent Tıraş (Türk Jinekoloji Derneği Başkanı): İlk tüp bebek denemesinin başarılı olma şansı yüzde 50-55'tir. İkinci denemede şans yüzde 75'e üçüncü denemede ise yüzde 90'a çıkar. Çiftlerin yeni düzenlemeyle şansları da yüzde 15 oranında azalacak. Yaş sınırı hangi kriterlere göre 40'dan 39'a düşürüldü belli değil.

Op. Dr. Seval Taşdemir (Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Direktörü): Asıl önemli olan, başarıyı gerektiren yöntemlerin uygulanmasıdır. Hastalarımızı psikolojik olarak tabii ki etkileyecek bir durum fakat tedavi üzerinde başarıyı etkileyeceğini kesinlikle düşünmüyorum.

Doç. Dr. Ali Baloğlu (Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İkinci Başkanı): Devlet bu alandaki bütçesinden üçte bir oranında tasarruf eder. Geçen yıl 40 bin tüp bebek uygulaması yapıldı. Her uygulamanın maliyetinin 4 ile 5 bin YTL olduğunu düşünürsek devlet bu rakamın üçte biri kadar tasarruf etti denilebilir. Yaş sınırının düşürülmesi bilimsel veriye dayanmıyor.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu (Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı): "Karar yüzde 10 ile 20 arasında gebelik şansını azaltıyor. 40 yaş sınırı da çok mantıksızdı. Bunun yerine belki yumurtalık rezervi gibi bir sınır koymak lazım. Böylece 40 yaş üstü yumurtalık rezervi olan kadınlara da şans verilir.