kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrol yangını bagaja sıçrıyor

HACER GEMİCİ
Petrolün varil fiyatı 135 doları görünce Türk havayolu şirketlerine Ankara yolu göründü. Sektör önümüzdeki hafta DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeye hazırlanıyor Kendi içinde de önlemler almaya hazırlanan havayolu şirketleri Amerika'da olduğu gibi bagaj başına para almayı bile konuşmaya başladı. Amaç maliyeti en aza indirmek ..
Ham petrolün varil fiyatı 135 doları görünce Türk havayolu şirketleri de alarma geçti. 27 Mayıs Salı günü Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ile 29 Mayıs Perşembe günü ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşmeye hazırlanan havayolu şirketleri temsilcileri, uçuş maliyetleri içinde payı yüzde 50-55'lere dayanan petrol fiyatlarındaki artışa karşı 'devlet baba'dan yardım isteyecekler. Şirketlerin talepleri arasında bazı meydanlardan vergi alınmaması, Amerikan Airlines'ın geçtiğimiz günlerde başlattığı gibi bagaj başına 15 dolar alınması gibi değişik öneriler var. Bilet fiyatlarına yeni bir zam ise şimdilik 'son seçenek' olarak görülüyor. Türkiye'de uçak biletlerinde kademeli fiyat uygulandığı için, ilk etapta alt başlangıç fiyatlarının bir miktar artırılması konuşuluyor.

% 5 TASARRUF SAĞLAR
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu petrol fiyatlarındaki bu artış sürerse 'uçakları durdurmak zorunda kalacaklarını' dile getirerek, " Sektör olarak ne yapacağımızı sürekli görüşüyoruz. Benim önerim Amerika'da olduğu gibi bagajlar için artı bir para alınması. Çünkü uçak ne kadar ağırsa harcadığı yakıt o kadar artıyor. Bagaj miktarını düşürerek yakıt harcamalarını yüzde 5'e varan oranlarda azaltmak mümkün" dedi.

PAZAR ARTIK BÜYÜMEZ
Dernek olarak önümüzdeki hafta salı günü DHMİ'ye, perşembe günü ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a gitmeye hazırlandıklarını kaydeden Alioğlu sözlerine şöyle devam etti: "Gücümüz tükeniyor. Devletin bu noktada devreye girerek bizleri sübvanse etmesi gerekiyor. Bu bazı hava meydanlarından ücret alınmaması, vergi oranlarının düşürülmesi şeklinde olabilir. Bilet fiyatlarına zam yapmak çözüm değil. Ben Trabzon'a 300 YTL'ye uçsam, kim binecek ki?" Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da artan petrol fiyatlarına karşı Türk firmalarının ellerindeki en büyük kozun 'verimliliği yükseltmek' olduğunu dile getirerek, "Şu bir gerçek ki havayolu pazarı eskisi gibi büyümeyecek. Bu iyimser olan yaklaşım, kötümser yaklaşım ise küçülecek bile. Sektörde konsodilasyon olabilir" dedi.