kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

El Ezher'den fetvayı aldılar VOB'da ticarete başlıyorlar

RAHİM AK
Kapalıçarşı esnafı ve katılım bankaları İslam'a uygun döviz vadeli işlemi yapmak için El-Ezher Üniversitesi'nden fetva aldı. VOB'da 'fetvalı' döviz işlemleri yakında başlıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
El Ezher'den fetvayı aldılar VOB'da ticarete başlıyorlar
Kapalıçarşı esnafı ve katılım bankaları Vadeli İşlemler Borsası'nda şimdiye kadar uygulanan 'nakit uzlaşma' yoluyla işlemler faiz enstrümanını içerdiği için işlem yapamayınca, borsaya "İslam'a uygun vadeli işlem" başlatması teklifinde bulundu. Bunun için dünyada uygulanan ancak Türkiye'de henüz uygulanmayan 'fiziki teslim'e dayanan vadeli işlemin İslam'a uygun olduğuna dair Mısır'da kurulu El-Ezher Üniversitesi'nden olumlu görüş alan grup, VOB'a fiziki teslime dayanan işlem başlatılması halinde bu piyasaya girebileceklerini iletti. Konuyu gündemine alan ve teknik olarak yapılabilirliğini onaylayan Vadeli İşlemler Borsası da VOB'da fiziki teslime dayanan işlemlerin başlatılması için düğmeye bastı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR
VOB konuyu önce kendi yönetim kuruluna götürecek ardından Sermaye Piyasası Kurulu'na sunacak. Her iki kurumdan olumlu görüş alınırsa fiziki teslim işlemleri başlatılacak. Türkiye'de şimdiye kadar vadeli döviz işlemi 'nakit uzlaşma' yöntemi ile yapılıyordu. Buna göre, örneğin, mayıs ayında haziran vadeli (30 Haziran'da vadesi bitecek olan kontrat) bir kontrat alan yatırımcı bin dolar karşılığı 150 YTL teminat olarak yatırıyor. Bu teminata her gün faiz işleniyor. Ayrıca her gün döviz kurunun oynaması ile bin doların farkı hesabına yatıyor ve buna da faiz işliyor. Eğer döviz düşerse aracı kurum yatırımcıdan teminat tamamlanmasını istiyor. Eğer döviz yükselir ve örneğin 30 Hazarin'da dolar kuru 1.35 olursa, aradaki 100 YTL yatırımcıya ödeniyor. Bu arada 150 YTL olan teminatın faizi de yatırımcıya veriliyor.

FİZİKİ TESLİM YAPILACAK
Fiziki teslim işlemlerinin başlaması ile teminat döviz olarak yatırılabilecek. Veya YTL olarak yatırılacak olan teminatın faizini yatırımcı istemeyebilecek. Yatırımcı vade sonunda bin dolarını borsadan isteyecek ve piyasada bozduracak. Böylece borsanın kapanış saati ile piyasada oluşacak döviz farklılıklarından da bir kayıp olmayacak.