kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Doğalgaz ve elektrik zammı kapıyı çaldı

Elektrikte otomotik fiyatlama mekanizması 1 Temmuz tarihine ertelenmişken şimdi 1 Haziran'da süreç başlayacak diye konuşulmaya başlandı. Eğer otomotik fiyat mekanizması 1 Haziran'da başlayacaksa yeni bir YPK Kararı çıkarılması gerekiyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu çok da zor bir süreç değil. Tüketici açısından baktığımızda ise sonuç çok değişmeyecek. Bir ay önce veya sonra elektrik zamlanmış olacak.
Konuşulan sadece DUY olarak ifade edilen Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği sisteminde oluşan fiyat nedeniyle en az yüzde 15'lik bir fiyat artışının zorunlu oldu. Artan maliyetler de eklendiğinde zam oranının yüzde 30'lara kadar çıkabileceğini söyleyen bile var.
Ancak 62 ay boyunca elektriğe zam yapmayan siyasi iradenin, bir kalemde bu oranlarda zam yapacağını düşünenler yanılıyorlar. Hükümet elektrik fiyatı üzerinde biriken zam ihtiyacını yine zamana yayma yolunu seçecek gibi.
İkinci kötü haber ise doğalgazdan gelecek. Petrol fiyatları 135 doları görürken, doğalgazda fiyatın aynı kalmasını kimse beklemiyor. Öğrendiğimize göre BOTAŞ iki haneli zam oranı konusunda diretiyor.
Elektrik üretiminin yüzde 50'sini doğalgazdan sağlayan Türkiye için gazda da elektrikte de zamlı günler başlıyor.