kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ECEVİT KILIÇ

Maraş'ta yapılanları az bile anlattık vahşet daha büyük

* 70'li yılların ülkücü liderlerinden olan BBP Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, gerçeklerin gizlendiği ve çarptırıldığı iddiasıyla diziye isyan ettiğini söyledi... Hiçbir şekilde tarihi çarpıtmadık. Bunu en iyi Muhsin Yazıcıoğlu bilir. Belki eksiklerimiz kalmış olabilir. Örneğin önümüzdeki bölümde ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu'nun idam edilmesi var. 27 Mayıs'tan 12 Eylül'e gelen süreci anlatıyoruz. Dolayısıyla yazılması da zor bir proje. Bütün hikayeyi kendi karakterlerimizle anlatmak zorundayız. Ki dizide sağ kesimi temsilen çok önemli bir karakter var; Yaşar. Üstelik çok sağduyulu bir karakter. Onunla muhafazakar kesimin dünyasını anlatmaya çalıştık.

* 1978 yılında gerçekleştirilen ve 111 kişinin öldürüldüğü Kahramanmaraş katliamının anlatıldığı bölümlerle ilgili MHP Kahramanmaraş İl Başkanı da "Milliyetçilerin cani olarak gösterildiği" iddiasıyla diziyi dava etti... Gerçekten Kahramanmaraş bölümünde çok titiz çalıştık. Tam 1.5 ay sürdü. Üstelik rencide etmemek için Kahramanmaraş'ta yapılanları daha hafif ve az bile anlattık. Katliamın çok gerçekçi bir şekilde bir provokasyon sonucu gerçekleştirildiğini vermeye çalıştık. Siz Kahramanmaraş tanıklarını dinlerseniz ya da çekilen fotoğraflara bakarsanız bu büyük vahşeti görürsünüz. Düşünün katliamda çocukların bacaklarını ayırarak öldürüyorlar. Ama biz bu boyutuyla göstermedik çünkü amacımız bir yarayı açmak gerisini de gençliğin tartışmasına, incelemesine bırakmak. Bu tür olaylar bir daha yaşanmamalı.

* Peki, hem Muhsin Yazıcıoğlu'nun hem de MHP'nin tepkisini neye bağlıyorsunuz? Gerçeklerle yüzleşmek zordur. Gerçeklerle yüzleşemiyorlar. Bir de hoşgörüsüzlük var. Yoksa gerçekten Kahramanmaraş bir katliamdır ve o bölümü de katliamı hazırlayan kişilerin kim olduğu sorusunun peşinde koşarak hazırladık. Belki bir sinema filmi, Kahramanmaraş katliamını çok daha iyi ve tüm gerçekliğiyle anlatır. Bu eleştirileri yapanlara Kahramanmaraş bölümünü bir kez daha izlemelerini öneriyorum çünkü söylediklerinden utanacaklardır. Hiçbir şeye taraftar veya karşı olmak için yapmıyoruz. Kendi karakterlerimiz üzerinden toplumun 20 yıllık panoramasını vermeye çalışıyoruz. Anlatılan her şey çok gerçek ve sağduyulu. Ciddi araştırmalara dayandırılarak oluşturulmuş sahnelerdir. Bu diziyle biz de toplumu daha iyi tandık. Kendi hatalarımızla bile yüzleştik. Bu arada hem sağ kesimi hem sol kesimin birbirini anlamadan nasıl aynı sloganları attığını keşfettik. Seyirciye de bunu keşfettirmeye çalıştık. Ülkücü gençler, "Bağımsız Türkiye" sloganının sadece sola dair olmadığını gördük. Ülkücü geçlerden de çok olumlu tepkiler geliyor.