kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Final sahnesi Erdal Eren'in idam edilmesi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Sonuçta dizide anlattığınız Türkiye'nin bu 20 yıllık tarihinde sizi en çok hangi olay etkiledi? Dizide iki sahne beni etkiledi. Birincisinde Yassıada Mahkemesi için plato kurduk. Sete gittim. Demokrat Partili milletvekillerinin tek tek salona girişinde çok etkilendim, ağlamaya başladım. Bir de Deniz Gezmiş'in idam sahnesi. Tarihsel olarak ise bana en acı veren gerçek ise demokrat olmayı öğrenememiş olmamız. Bu tarih bana bunu gösterdi. Birbirimizi anlamıyoruz. Demokrat olduğumuz zaman birbirimizi anlamaya başlayacağız. Ama değindiğimiz hemen hemen her siyasi acı ve hata beni etkiledi. Gazeteci Sevim karakterinin kocasının ölümünü işkence gördüğü Ziverbey Köşkü'nde öğrenmesi çok etkileyiciydi. Televizyon tarihinin unutulmaması gereken bir sahnesidir. Çünkü işkencedeyken kocasının ölüm haberinin yer aldığı gazeteyi önüne koyuyorlar. Bu da bir tür işkence.

* Siyasi hayat ve topluyaşamdaki farklılıklar diziye tepkilere de yansıdı mı? Özellikle Menderes ve Deniz Gezmiş dönemlerine... Demokrat Partililerin, Yassıada'da yaşadıkları acıları Rıza karakteri üzerinden vermeye çalıştık. 68 kuşağının yaşadıklarını da Deniz üzerinden. Dizinin ilk bölümlerinde muhafazakar kesim Menderes aleyhtarlığı yaptığımızı sanıyordu. 1959 yılından itibaren başladık diziye ve Menderes'in gerçekten en haşin dönemiydi. Ama Yassıada'yla birlikte muhafazakar kesimi yanımıza çektik. Ancak bu kez sosyal demokratlar ve solcular tepki göstermeye başladı. 27 Mayıs'a karşı bir tavır geliştirdiğimizi söylüyorlardı. Solcular Menderes'in mağdur olduğu sahnelere sağcılar ise Deniz Gezmişlerin anlatıldığı sahnelere tepki gösteriyor. Oysaki tek amacımız, demokrasiye sahip çıkalım ve birbirimizi anlayalım mesajı altında gerçekleri anlatmak. Her şeye rağmen demokrasi demek.

* Dizi nasıl bitecek? 12 Eylül darbesinin ardından yaşı küçükken idam edilen Erdal Eren'in idamıyla bitecek ve bütün karakterleri başladığımız yerde yani Büyükada'da göreceğiz.