kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Saran Holding'in patronu Sadettin Saran, bu yıl 350 milyon dolarlık bir ciroya imza atacaklarını söyledi.

Saran, Doğu'yu aydınlatmaya talip!

HACER GEMİCİ hacer.gemici@sabah.com.tr
Tunceli ve Şırnak'ta santral kurmayı da hedeflediklerini söyleyen Saran, "Biz Güneydoğu'da büyük firsatlar görüyoruz" dedi Medya, sağlık, savunma sanayisi ve turizm sektörlerine enerjiyi de ekleyen Sadettin Saran, Güneydoğu'nun elektrik dağıtımını istiyor..
Bir dönem Fenerbahçe'nin gelecekteki başkanı olarak bakılan, son aylarda ise ABD başkan adayları ile yaptığı görüşmelerle gündeme oturan işadamı Sadettin Saran, 'enerjide büyüme' kararı aldı. Savunma sanayisi, medya, sağlık ve turizm alanlarında faaliyet gösteren Saran, Şırnak ve Tunceli'de elektrik üretmek istediğini ifade ederken, bu bölgelerin elektrik dağıtımına da talip olacaklarını açıkladı. Bu süreçte yanlarında yabancı bir grubun da olacağını kaydeden Saran, "Çok önemli bir kuruluş ile ön anlaşma yaptık. Dağıtımda dünya devi bir grupla bizi göreceksiniz" dedi. Annesi ABD'li olan Sadettin Saran, burslu okumak için gittiği ABD'den döndüğünde artık işadamıydı. ABD'de sporcu kimliği ile birçok kişiyle tanıştığını anlatan Saran, "Makine mühendisliği bölümünü okudum, bir süre de mühendis olarak çalıştım. Ama hayalim Türkiye'ye işadamı olarak dönmekti. Birkaç tane spor programının temsilciliği ve yayın hakkını alarak döndüm" derken Fenerbahçe'den ABD başkan adayları ile yaptığı görüşmelere, enerji sektöründen, turizme kadar birçok konudaki düşüncelerini SABAH ile paylaştı.

FİNANSMAN HAZIR
* Saran Holding'in adını son yıllarda birçok alanda duyuyoruz. Siz hangi sektörlerde büyüme hedefindesiniz? Kendinize nasıl bir yol çizdiniz?
Bizim öncelikli sektörümüz enerji olacak. Şu anda 55 mw'lik lisansımız var. Bu rakamı 2009-2010 yılında 200 mw'ye çıkarmayı planlıyoruz. Rüzgar santrali ve HES'lerde (hidroelektrik santral) büyümek istiyoruz. Bunların birçoğunu da Güneydoğu'da yapmayı hedefliyoruz. Mesela Tunceli ve Şırnak ilgi alanımız içinde. Bu sırada Avrupa'da 2-3 ayrı firma ile flört ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu bölgeye yönelik çalışmalarımızı göreceksiniz.

* Güneydoğu terörün de etkisi ile çok fazla yatırımdan çok fazla pay alamayan bir bölge. Siz burada nasıl fırsatlar görüyorsunuz?
Özellikle Güneydoğu'da elektrik dağıtım ihaleleri ile de yakından ilgiliyiz. Bunun için yabancı dev bir grup ile ön anlaşma bile yaptık. Güneydoğu'da biz gelişme imkanının çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz ve orada daha da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Güneydoğu'da birkaç bölgede elektrik dağıtımı için teklif vermek istiyoruz.

* Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğu, ancak yatırım iklimi oluşmadığı söyleniyor. Yabancılarla görüşmeler sırasında bu konuda zorlanıyor musunuz?
Biz daha çok HES ve rüzgâr santralleri ile ilgileniyoruz ve burada da alım garantisi var. Bu nedenle, doğrusu, yabancı finans kurumları ile bir sıkıntı yaşamıyoruz. Şimdiden finans ayağını da sağlama aldık zaten. Bu konuda da yabancı bir banka ile anlaştık.

* Sağlık, turizm, enerji, medya, yayıncılık gibi birçok alanda varsınız. Saran Holding deyince biz ne kadar bir büyüklüğü algılamalıyız?
ABD'li ortağımızla aldığımız Cedok ile birlikte bu yıl 350 milyon dolarlık bir ciroyu yakalayacağız. Bunun 175-200 milyon dolarlık kısmı Cedok'tan gelecek.