kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Keşke şaşırsak!

Raportör Osman Can'ın, anayasa değişikliğinin esastan incelenemeyeceğine dair rapor hazırlaması zaten bekleniyordu. Zira, Can, "Demokratikleşme Serüveninde Anayasa ve Siyasi Partilerin Rolü" kitabında, Refah Partisi ve özellikle türban kararıyla, laiklik anlayışına skolastik ve dogmatik bir içerik kazandırılmasını eleştirmişti. Laiklik ilkesinin, ulaşılabilecek son nokta, insan evriminin son aşaması gibi sunulmasına karşı çıkmıştı.
Doç. Dr. Osman Can, tamamen hukuka uygun davranıyor ve Anayasa Mahkemesi'nin sadece şekil şartları yerine getirilmediği takdirde iptâl kararı verebileceğini açıklıyor. Ayrıca, temel ilkelere (2'nci maddeye) atıfta bulunarak, Anayasa Mahkemesi'nin, başörtüsü yasağını sürdürecek bir yorum yapmasının da, hukuken mümkün olamayacağını belirtiyor.
Anayasa Mahkemesi, Osman Can' lardan oluşsa, hem üniversitelerde başörtüsü yasağı kalkar, hem de AK Parti kapatılmaz. Ama maalesef, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının çoğunluğunun laikliğe bakış açısı, tam da Osman Can'ın eleştirdiği gibi dogmatik ve ideolojik.
Ne olur, bu defa, demokratik gelişmenin önünü tıkamayıp bizi şaşırtsalar.