kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
George Bush - Kral Abdullah

Suudiler günlük üretimi 300 bin varil artırdı Bush'u mutlu edemedi

ABD Başkanı George Bush, Suudi Arabistan Kralı'ndan günlük petrol üretimini artırmalarını istedi. En büyük müşterisinin hatırını kıramayan Suudiler günlük petrol üretimini 300 bin varil artırdı..
ABD Başkanı George W. Bush'un Suudi Arabistan ziyareti Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi artırmama konusundaki direncini kırdı. Bush'un gezisi ardından petrol üretiminde artış kararı çıktı. Bush'un Ortadoğu gezisinde biraraya geldiği Suudi Arabistan Kralı Abdullah'tan üretimi artırması konusunda ricada bulunması sonrası dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan günlük üretim miktarını 300 bin varil artırma kararı aldı.

'BU SORUNLARI ÇÖZMEYECEK'
AP haber ajansına göre, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, müşterilerin talep yetersizliği yönündeki istekleri karşısında günlük petrol üretim miktarını 300 bin varil artırdıklarını, bu artışın talebi karşılamak için yeterli olduğunu söyledi. Arz ve talep dengesinin iyi ayarlanmış olduğunu belirten Bakan, "Suudi Arabistan dünyadaki petrol talebini karşılamak adına artık daha ne yapabilir?" dedi. Gelişmelerin ardından yaz aylarının ve turizm mevsiminin yaklaşmasıyla ABD'de artan petrol talebinin karşılanamayacağı kaygıları bir miktar azalırken, petrol analistleri, kararın petrol fiyatlarındaki yükselişi engelleyemeyeceğini belirtiyor. ABD petrolü geçtiğimiz cuma günü 127.82 dolara kadar yükselerek rekor kırmıştı. Bu arada ABD Başkanı Bush, Ortadoğu gezisine Mısır ile devam ediyor. Dün Mısır'ın turistik merkezlerinden Şarm el Şeyh'te gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, artıştan memnun olduğunu, ancak günlük 300 bin varillik petrol üretim artışının ABD'nin sorunlarını çözmeyeceğini söyledi.