kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Lagendijk'e sert eleştiri

Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, İzmir'de yaptığı bir konuşmada "CHP'den utanıyoruz" diyen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk'e sert çıkıp, "Light sosyal demokrat parti istiyorlar, hadlerini bilsinler" dedi.

CHP'li Anadol Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında, geçen hafta İzmir'de yaptığı konuşmada CHP'ye sert suçlamalarda bulunan AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk'e yanıt verdi. Lagendijk'i, "AKP takımının yabancı oyuncusu" olarak nitelendiren Anadol, "Nereden cesaret aldı bilmiyorum ama CHP'ye saldırıya geçti" dedi. Lagendijk'in "CHP'ye saldıran Erdoğan'ın müttefiki" olduğunu savunan Anadol, "Artık AKP'nin yabancı oyuncusu sahaya inmiş CHP'ye saldırıyor, Anayasa Mahkemesi'ne talimat vermeye kalkıyor. Hükümetten en ufak bir uyarı yok" diye konuştu. CHP'nin, Türkiye'nin AB'ye girmesi projesinin mimarı olduğunu ifade eden Anadol, en büyük AB uyum yasalarında CHP'nin imzasının olduğunu söyledi. Anadol, 22. dönemde çıkarılan AB uyum yasalarının tamamında da CHP'nin olumlu oy kullandığını hatırlatarak "Bunları Lagendijk'in bilmemesi imkansız. Demek ki kasıtlı konuşuyor" dedi.

"CHP'YE BİÇTİKLERİ KAFTAN LİGHT SOSYAL DEMOKRAT PARTİ"

CHP'nin iki önemli özelliği olduğunu ifade eden Anadol, "Bunlardan biri CHP'nin genlerinde antiemperyalizm özü var. Onun için 1 Mart tezkeresini reddettirmiştir ve arı kovanına çomak sokmuştur. İkincisi CHP, cumhuriyetle demokrasi, laiklikle demokrasiyi birbiriyle çelişen değil birbirini tamamlayan kavramlar olarak görüyor. Laiklik demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur. Bu yabancı oyuncular, Türkiye laiklikle demokrasi arasında tercih yapsın diyorlar. Yabancı oyuncuların CHP'den rahatsız olmasına neden olun bu iki özelliktir. CHP'ye bunların biçtiği kaftan, light bir sosyal demokrat parti, light bir CHP'dir" diye konuştu. Anadol, CHP'nin, Sarkozy ve Merkel'in savunduğu gibi imtiyazlı ortaklık değil AB'ye tam üyelik istediğini bildirdi.

Lagendijk'in, "AKP, üniversitelerde türban serbestisini iyi anlatamadı" şeklindeki sözlerini de eleştiren Anadol, "Başörtüsü her yerde legal hale geldi. Bunlar, ılımlı İslam modeli ile AKP'ye yol vermek, herkes türbanlı hale gelince de, siz AB'ye uymuyorsunuz diyerek Türkiye'nin üyeliğini ellerinin tersiyle itmek istiyorlar" dedi. AKP'nin kapatma davasına karşı AB'yi "can simidi' olarak gördüğünü ifade eden Anadol şunları söyledi:

"Bu tür yabancı oyuncular hadlerini bilmelidir. CHP, AKP değildir. CHP, onların talimat vermeye alıştığı politikacılar tarafından yönetilmiyor. Eğer Türkiye'de il il dolaşıp siyasal polemik yapıp, CHP'ye bu şekilde saldırmaya kalkarlarsa, alacakları cevap kötü olur, onlara hadlerini bildirmesini biliriz. Bu şekilde polemiğin de ötesinde 'CHP'den utanç duyuyoruz sözlerini' reddediyorum. Biz Lagendijk'i bu şekilde konuşturan Türkiye'deki iktidardan utanç duyuyoruz. Lagendijk gibi kendini beğenmiş, kendisini müstemleke valisi zanneden bu yabancı oyunculardan utanç duyuyoruz."

"ORTALAMA TÜRK'ÜN PARTİSİYİZ SÖZLERİ SAVUNMAYA YÖNELİK"

Anadol, Başbakan Erdoğan'ın verdiği bir röportajda "AKP ortalama bir Türkün partisidir" şeklindeki sözlerine ilişkin bir soruya "Savunmaya yönelik açıklamalardır. 23 Nisan'da Meclis'teki resepsiyona başörtülü katılımının az olması bile savunmaya yöneliktir. Bu takiyyeye Türkiye alıştı artık" yanıtını verdi. Anadol bir başka soru üzerine de gensoru hazırlıklarının sürdüğünü bildirdi.

AA