kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İddialı harcama programı"

Yeni Haber
Türk hükümetinin, faiz dışı fazla hedefini aşağı çekerek kamu harcamalarını hızlandırma kararı, yurt dışında da yankılandı.

Financial Times gazetesi, hükümetin IMF ile yeni bir anlaşma öncesi kamu yatırımlarının hızlandırılacağını açıkladığına dikkat çekerek "Mali politika gevşetilirken para politikası sıkılaştırılmak üzere" yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'de kamu harcamaların IMF ile yeni anlaşmadan önce artırılacağına dikkat çekerek Türk hükümetinin, büyük bir olasılıkla daha az sıkı olacak yeni bir IMF anlaşması öncesi milyarlarca dolar tutarında bir kamu harcama programını açıkladığını belirtti.

Maliye Bakanlığının bazı kilit bütçe hedeflerini gözden geçirdiğini ve alt yapı yatırımları için 2008-2012 döneminde 17 milyar YTL sağlanacağını bildirdiğine dikkat çekti.

"SİYASİ KRİZLE KUŞATILMIŞ HÜKÜMETTEN İDDİALI HARCAMA PROGRAMI"

İngiliz gazetesi, söz konusu açıklamayı, "Siyasi krizle kuşatılmış hükümetin, büyük bir bölümü Türkiye'nin istikrarsız Güneydoğu bölgesine odaklanmış iddialı bir harcama programı uygulamayı düşündüğünün işareti" olarak yorumladı.

Hükümetin alt yapı yatırımı yapma yeteneğinin, 2002 yılından beri IMF ile yaptığı 10 milyar dolarlık anlaşma nedeniyle kısıtlandığını kaydeden gazete, anlaşmanın kamu yatırımları için katı hedefler getirdiğini, bunlardan en dikkat çekeninin de yüzde 6.5 gibi yüksek faiz dışı fazla olduğunu anımsattı.

YATIRIMCILARI KAYGILANDIRACAK UNSUR

İngiliz gazetesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, hükümetin faiz dışı fazla hedefini düşürdüğünü açıkladığını belirtikten sonra şunları yazdı:

"Daha büyük kamu harcamalarına geçilmesinin, Türkiye'nin 750 milyar dolarlık ekonomisi nedeniyle ilke olarak finansal piyasaları kaygılandırması beklenmiyor. Ancak yatırımcıları kaygılandırabilecek şey, bunun ekonomik yavaşlama, yükselen siyasi gerginlikler ve merkez bankasının, halen yüzde 9.7 düzeyinde bulunan enflasyonu düşürmek için bu ay faiz oranlarını önemli ölçüde yükselteceği sinyallerine denk düşmesidir. Mali politikası gevşetilirken para politikası sıkılaştırılmak üzere."

Financial Times, beş yıllık yatırım programının tarım üretimini teşvik edecek ve gıda fiyatlarının aşırı bir biçimde artmasını önleyecek kaynakları içerdiğini belirtirken de "Bu, hükümetin, anlaşma Cumartesi günü sona erdiğinde, daha gevşek bir düzenleme isteyeceğini ortaya koyuyor" diye yazdı.

Türkiye'nin IMF ile "bir ihtiyati stand-by düzenlemesi" imzalamasının beklendiğini kaydeden gazete, böyle bir anlaşmanın, mali politikanın IMF tarafından bir ölçüde denetlenmesine izin vereceğini, ancak garantilenmiş kaynaklar içermeyeceğini belirtti.

(ANKA)