kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi

Sağcı Radikal gazetesi yazarına DİSK'ten cevap

Nevzat ATAL HABER MERKEZİ
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Radikal yazarı Hasan Celal Güzel'in önceki gün köşesinde yazdığı "Bayram Böyle mi Olur?" başlıklı yazısında dile getirdiği iddiaları sert bir dille yanıtladı. "Eleştiriye Evet, İftiraya Hayır" başlıklı DİSK'in Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin dün yaptığı açıklamasında Güzel'in yazısı için "eleştiri sınırlarını aşan", "iftira, ima ve haksızlıklarla yüklü" ve "resmi ağızla kaleme alınmış" denildi.

'YASADIŞI EYLEM YOK'
"DİSK kurulduğu 1967'den bu yana ne bir yasadışı gösteri düzenlemiş, ne de yönetmiştir" denilen açıklamada şöyle denildi: "12 Eylül mahkemelerinde dahi yargılanan DİSK için böyle bir karar olmadığı gibi, yargılandığı bütün davalar beraatle sonuçlanmıştır. 15-16 Haziran 1970 büyük işçi eylemlerine gelince dönemin hükümetinin DİSK'in hayatına kasteden yasa çıkartmak istemesi üzerine 'etkili eylem'den başka bir şey değildir. Yasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilerek DİSK'in haklılığı kanıtlanmıştır. 1 Mayıs 1977'nin de kontrgerilla tarafından yapıldığı tartışmasız bir gerçektir." Açıklamada, Güzel'in "12 Eylül Darbe Yönetimi, Taksim'de 1 Mayıs gösterisi yapılmasını yasaklamış ve bu yasak günümüze kadar devam etmiştir" dediği belirtilerek şöyle devam edildi:

'SADECE 1 MAYIS YASAK'
"Bunu ifade etmekle, Taksim'de yasaklanan şeyin aslında "bütün gösteriler" olmadığını, sadece 1 Mayıs gösterilerinin yasaklandığını kabul etmiş oluyorsunuz. Devamında ise 'Gerçekten de, İstanbul'da Taksim Meydanı ile Ankara'da Kızılay, 1 Mayıs ve benzeri gösterilerin yapılması için güvenlik bakımından uygun değildir' diyerek kendi yorumunuzu katıyorsunuz. Böylelikle 12 Eylül'den devralınan anlayış İl Güvenlik Komisyonu kararlarıyla aklanmış mı oluyor? Oysa bütün Türkiye, 'benzeri' gösteriler diye niteledikleriniz hariç, Taksim'in sadece ve sadece 1 Mayıs için yasaklandığına tanıktır." Çağlayan, Kazlıçeşme gibi alanlar için de şu görüşler dile getirildi: "Yerleşimden uzak, göstericilerin kendilerinin söyleyip yine kendilerinin dinleyeceği alanlar ile, Kartal gibi kentin uzak bir ilçesinde böyle bir önemli etkinliğin amacına uygun kutlanamayacağı açıktır." Güzel'in 2 Mayıs'taki yazısında "Türkiye'de DİSK'in yönettiği yasadışı gösteriler, önceki yıllarda da çok acı olaylara sebep olmuştur. 15- 16 Haziran Olayları (1970), âdeta bir ayaklanma hareketi gibidir. 1 Mayıs 1977'de Taksim'de yapılan gösteride, 36 kişi hayatını kaybetmiş ve 126 kişi y a r a l a n - mıştır."