kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SOLİ ÖZEL

Geçmişle gelecek arasında

Amerikan Başkanlık seçimlerinde Demokrat Partinin adayının kim olacağı hala belli değil. 22 Nisanda yapılan Pennsylvania önseçimleri Hilary Clinton'un umudunu canlı tutmasını sağladı. Salı günü yapılacak Indiana ve Kuzey Carolina eyaletlerindeki önseçimlerde de kesin bir sonuç alınması beklenmiyor. Ancak özellikle Indiana'daki sonuçlar delege sayısında önde giden Barack Obama'nın adaylığı elde edip edemeyeceği konusunda önemli bir gösterge olabilir.
Bugüne dek oyların ve delegelerin çoğunu elde eden Obama bir türlü yarışı bitiremiyor. Kalıcı darbeyi vurarak Hillary Clinton'un önünü kesemiyor.
Gaddar olamıyor. Indiana'da da yenilmesi veya çok az farkla kazanması durumunda delege çokluğunun adaylığı kazanmasına yetmemesi ihtimali var. Geçen hafta Şikago'daki kilisesinin rahibi Jeremiah Wright'in söyledikleri de Obama'nın kampanyasına zarar verdi. Daha önceleri Youtube'da rahibin bazı konuşmalarına yer verilmiş, özellikle "Tanrı Amerika'yı korusun" yerine "Tanrı Amerika'yı kahretsin" dediği konuşması kıyameti koparmıştı.

Obama'nın müthiş konuşması
Bu patlayan siyasi skandalın ardından yaptığı muhteşem konuşmada Obama Amerika'nın başlangıç günahı olan ırkçılık konusunda derinlikli, hayli dokunaklı ve meseleye cepheden yaklaşarak konuyu tartışan bir konuşma yapmıştı. Hayli etkili olduğu anlaşılan bu konuşmanın ardından da mesele kapanmadıysa bile kampanyayı olumsuz da etkilememişti. Ancak rahip Wright'in sert ve köşeli görüşlerini kamuoyu önünde dile getirmeyi sürdürmesi, Obama'nın da aslında kendisiyle aynı fikirde olduğunu iddia etmesiyle ipler koptu . Gerek söylenenlerden kişisel olarak rahatsız olduğu gerekse siyaseten verdiği zarar nedeniyle Obama rahip Wright ile ilişkisini kopardı.
Obama'nın kavgacı olmak istemeyen, uyumlu kişiliği ve bu kişiliğin kampanyaya yansıyan yumuşaklığının aksine Hilary Clinton ve kocası büyük bir hırsla seçimlere asıldılar. Kazanmak için her türlü yönteme, belden aşağı darbelere başvurarak mücadelelerini sürdürüyorlar. Irk meselesini doğrudan değilse bile dolaylı olarak sürekli gündemde tutup, bir siyahın ne ölçüde vatansever olabileceği alt temasını Obama'nın tecrübesizliğiyle birleştirip saldırıyorlar. Siyaset son tahlilde iktidar elde etmek için yapıldığından Hillary'nin köşeli, sert ve ihtiraslı mücadelesi ona Obama karşısında bir avantaj sağlıyor. Parti kurallarına aykırı yapıldıkları için sonuçları reddedilen Florida ve Michigan eyaletlerindeki ön seçimlerin sonuçlarını saydırmayı başırsa seçilme şansı da güçlenecek.

İki aday iki Amerika
Kişisel farklılıklar ve ırk meselesi dışında asıl büyük fark ise sınıfsal. Obama 21. Yüzyılın ekonomisinde işlevsel olacakların, yani beyaz yakalıların, ırk ayrımcılığını aşmış gençlerin ve kentlilerin oylarını alıyor. Buna karşılık Hillary sanayi işçilerinden, orta yaşlı kadınlardan ve küreselleşmeden zarar görenlerden destek görüyor. Bu bağlamda Obama geleceğin Amerikasını Hillary geçmişin Amerikasını temsil ediyor.
Önseçimin bu kadar sert ve uzun olmasının Cumhuriyetçilere yarayacağından ürkenler de var. Henüz bu yargıya varmak için erken. Bu kampanya sonunda dengenin bozulmaması halinde Hillary ve Obama'nın birlikte seçime girmeleri itimali de kaybolmuş değil.