kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Okullar serbest kıyafete geçmeden Türkiye'de jean tüketimi patlamaz

Büyük resim için tıklayın
ABD'de kişi başı jean tüketimi 8, AB'de 5, genç nüfusuyla ünlü Türkiye'de 1.5 metre. Colins'in patronu Eroğlu, "Okulda serbest kıyafet olmadıkça bu oran zor artar' diyor .
Dünya denim üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren, moda devlerine üretim yapmakla kalmayıp ulusal markalarıyla yurt dışında kendini kabul ettiren Türkiye'de kişi başına tüketilen denim miktarı sadece 1.5 metre. Karşılaştırma yapılabilmesi için diğer ülke verilerine ihtiyaç var tabii, ABD'de 8, Avrupa'da ise 5 metre.
Yılda 23 milyon adet jean üreten, 2007 cirosu 500 milyon dolar olan Colins'in patronu Şahin Eroğlu ile iç piyasayı, tüketim iştahı kesilen Avrupa pazarlarını konuşurken, Eroğlu, "Türkiye'de okullarda jean giymek serbest oluncaya kadar büyük gelişme beklemiyorum" diyor. Çünkü tam jean giyme yaşında olan geniş bir kitle, yılın önemli bir dönemini okulda geçiriyor. Sadece hafta sonlarında serbest giyinen gençler ise yılda bir pantolonla yetinebiliyor. Biz büyük şehirlerde herkesin ayağında jean göre göre iç tüketimin tatmin edici olduğunu sanıyoruz, oysa Anadolu denim giymeyi moda gibi algılamıyor.
40 ülkede 200 mağazası bulunan Colins'in patronu Eroğlu, sadece Türk pazarına bağlı olmadıkları için rahat olduklarını, ihracatta da sadece Avrupa'ya bağlı olmamanın avantajını yaşadıklarını söylüyor. Eroğlu'na göre muhafazakar Suudi Arabistan ve İran bile jean satışlarının cazip olduğu bölgeler. Çünkü sokakta kapanan kadınlar, evde şık olmaya daha çok yatırım yapıyor.

Haftada 1-2 mağaza
2008'de yüzde 30 büyüme öngören Colins, Türkiye'de kaç mağaza açacak? Eroğlu, bu sorunun cevabını bilmiyor, ilginç bir karşılık veriyor: "Kaç alışveriş merkezi açılacaksa o kadar. Hepsini gidip görme şansı yok tabii, ama birbirimizle telefonlaşıp, (Nasıl, açalım mı?) diyor ve hep birlikte gidiyoruz. Haftada 12 mağazayı buluyor tabii bu da."