kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk sineması 'Recep İvedik' sayesinde kurtuldu

MEHMET ÇALIŞKAN / MAGAZİN
Yapımcı Faruk Aksoy, eleştirilerle yerden yere vurulan 'Recep İvedik'in sinema sektörüne 105 milyon YTL girdi sağladığını söyledi. Aksoy, bu sezonun 'Recep İvedik' ile kurtulduğunu da belirtti..
Yapımcı-yönetmen Faruk Aksoy; bugüne kadar imza attığı 'Karışık Pizza', 'Güle Güle', 'Büyü', 'Yeşil Işık', 'Çılgın Dersane' ve 'Çılgın Dersane Kampta' adlı filmlerle toplam 5 milyon izleyiciye ulaştı. Yapımcı ortaklarından olduğu 'Recep İvedik' ise 4 milyon 150 bin kişi tarafından izlendi. Aksoy, çeşitli şirketler için düzenlenecek toplu gösterilerle 'Recep İvedik'in gişesinin, 4 milyon 250 bin kişilik rakama sahip olan 'Kurtlar Vadisi Irak'ı geçeceğini belirtiyor. Ünlü yapımcı, eylül ayından bu yana esilen her 3 biletten birinin 'Recep İvedik'e ait olduğunu da sözlerine ekliyor.

* 'Recep İvedik'in bu kadar gişe yapmasını bekliyor muydunuz?
Yola çıkarken bu kadar büyük bir seyirci beklentim yoktu. Filmin montajını bitirip, fragmanını youtube'a verdiğimizde beklentimin iki katına çıktığını söyleyebilirim. Pazarlama stratejisini tamamladıktan sonra bir Türkiye rekoru kıracağımızı anladım. Bunu düşünmemin nedeni ise, daha film vizyona girmeden önce satışa çıkarılan biletlere gösterilen ilgiydi. Film henüz vizyona girmeden bile bilet gişelerinde kuyruk olmasıyla, sınıflar üstü bir filme imza attığımızı gördük. Filmin ilk üç günde 800 bin kişi tarafından izlenebileceğini öngörmüştüm. Çıkan rakam 809 bin oldu.

* Proje size hazır geldi, sanki hazıra konmuş gibi oldunuz. Kendinizi şanslı hissediyor musunuz?
Şahan bana ilk geldiğinde canlandıracağı karakteri izletti. Çok eğlenceli bir tipleme olduğunu hissettim. Senaryoyu okuduğumda ise 'Muhteşem olmuş!' demedim. Bu senaryo nasıl düzeltilebilir diye kafa yordum ve düşüncelerimi Şahan'la paylaştım. O da benim fikirlerimi kabul etti. Daha sonra kast seçimine geçtik. Şahan'ın bu konuda fikirleri vardı. Bunların doğru olmadığını söyledim. Filmde magazin figürü olmaması gerektiğini düşündüm.

KONSEPT FİLM DEVRİ BAŞLADI
* Oyuncu kadrosunda magazin figürlerine yer vermemenizin özel bir nedeni var mı?
Hiçbir filmimde magazin figürü bulamazsınız. Bu isimlerin filmlerde inandırıcı olmadığını düşünüyorum. Magazinde yer alan kişilerin oynadığı filmlerin gişeleri yerlerde sürünüyor. Çünkü bu kişileri her gün ekranda görenler neden filmlerine gitsinler ki? Ayrıca artık devir 'oyuncu filmi' dönemi değil, 'konsept film' devridir. Artık kaç kişi oyuncular için filme gidiyor. Kaç oyuncunun sadık izleyici kitlesi kalmıştır? Magazin şöhreti tavan yapmış isimlere sinema filmlerinde yer verenler başarısız olmaya mahkumdur.

* 'Recep İvedik'ten ne kadar kazandığınız merak ediliyor. Geliri biliyoruz ama maliyeti bilmiyoruz...
'Recep İvedik', ortalama bütçeli bir filmdir. Ne ucuz iş çıkacak kadar pintilik yapılmıştır, ne de göz boyamak için maliyeti sanal olarak abartılmıştır. Ne kazandığımızı söyleyemem. Kazancı açıklarsam filmin diğer iki ortağına karşı mahçup olabilirim. Çünkü bunlar ticari konular ve benim tek başıma kazanç açıklama yetkim olamaz.

* Gişesine güvenmediğiniz için daha az risk almak adına mı filmi üç ortak çektiniz?
'Recep İvedik' için hiçbir şekilde gişe riski söz konusu değildi. Üç ortak çekmemizin nedeni nakit akışıyla ilgiliydi. Çünkü proje bana geldiğinde 'Çılgın Dersane Kampta'yı yeni çekmiştim ve bu film henüz gösterime girmemişti. Nakit akışı henüz sağlanmadığı için 'Recep İvedik'i ortaklarla çekmek zorunda kaldım. Yoksa gişesinin riskli olduğunu düşünmemden dolayı değil.

* Önümüzdeki günlerde 'Recep İvedik'in ikincisinin çekimlerine başlayacaksınız. İkincisi, birincinin yakaladığı başarıdan sonra mı gündeme geldi?
Hayır, Şahan bana projeyi getirdiği gün ikincisi üzerinde de anlaşma yaptık. Hatta o gün çekimlerin ne zaman başlayacağına, ne zaman gösterime gireceğine bile karar verdik.
Haberin fotoğrafları