kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Görevli olanlar ne diyor?

Hak koruma yetkim daha fazla
Erenköy Tren İstasyonu bölgesinin yerel hayvan koruma görevlisi olan Nurcan Arolat, kısırlaştırılıp, aşılanıp, sonra alındıkları yere bırakılan hayvanların ilgi ve bakım istediğini söylüyor: "Bunların hepsinin takibini yapıyoruz. Diğer bölgelerdeki arkadaşlarla dayanışma içindeyiz. Ama yeterli değiliz. Benim üç köpeğim var. Kısır, aşılı ve küpeliler. Bunlar çok iyi bakılıyorlar. Yok olduklarında hemen araştırıyorum. Başka mahalleye mi gitti, barınakta mı, araba mı çarptı? Aslında her sokakta bir iki hayvansever var ama örgütlü olmak istemiyorlar. Biz örgütlüyüz. Eğitimimizi aldık, kartımızı aldık, artık bir sıfatımız var. Kartın bizde olmasının artıları şöyle: 'Sen kim oluyorsun?' diye sorduklarında kartı gösteriyorum. Hak koruma yetkim daha fazla oluyor. Zaten sokakta yaşayan hayvanlar çok uzun ömürlü olmuyor. Herkes iyi çalışsa bu bir sorun olmaktan çıkacak. Sayı giderek azalacak."

İnsanları bilinçlendiriyoruz
Şaşkınbakkal bölgesinin yerel hayvan koruma görevlisi olan Figen Aybars, bu bölgede iki kişi olarak çalıştıklarını ve 15 köpekle ilgilendiklerini söylüyor: "Tabii bu sayı değişebiliyor. Başka yerlerden getirip bırakıyorlar. Bizim devamlı ilgilendiğimiz köpeklerin hepsi kısır ve aşılanmış durumda. Kısırlaştırılmamışsa hemen belediyeyi arayıp aldırıyoruz ve kısırlaştırılmasını sağlıyoruz. Belediyenin kursuna katıldım ve kimliğimi aldım. Bu kimlik sokaklardaki kimsesiz hayvanları daha iyi koruma altına almamızı sağlıyor. Vatandaşlardan gelen şikayetleri dinliyoruz ve aslında hayvanların onlara zarar vermeyeceği konusunda onları bilinçlendiriyoruz. Şu anda bölgemizde her şey kontrol altında çok önemli bir sorun yok."

Birileri onları korumalı
10 yıldır sokak hayvanlarıyla ilgilendiğini söyleyen Funda Kınalıoğlu Erenköy bölgesinin yerel hayvan koruma görevlisi. "Hayvanlara çok eziyet ediliyor. Birilerinin onları koruması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden belediyenin kursuna katıldım ve yerel hayvan koruma görevlisi oldum. Bir köpek yılda iki kere doğuruyor. Her seferinde dokuz tane yavrusu oluyor. Korkunç bir nüfus artışı demek. Bu yüzden kısırlaştırılmamış köpek bırakmamaya gayret gösteriyoruz. Şikayetleri değerlendiriyoruz. İnsanlar çok bilgisiz ve sürekli şikayet ediyorlar. Biz bu kişileri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Kimileri hiç görmek istemiyor. İnsanlar korkmasınlar. Doğru bilgiyi doğru kişilerden alsınlar."
Haberin fotoğrafları