kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İşte nükleer reaktör olduğu öne sürülen El Kibar tesisinin vurulmadan önceki fotoğrafı (solda). ABD, fotoğraflarda boru hatlarını da gösterdi.

80 km ötemizdeki 'Kibar' krizi

Dünya ABD'nin yayınladığı fotoğrafları tartışıyor. El Kibar adlı bölgede nükleer tesis kurmakla suçlanan Suriye öfkeli: "Komik masal!" Atom Kurumu şaşkın: "Böyle küçük nükleer tesis olmaz"..
Kasım ayında görevini bırakmaya hazırlanan Bush yönetimi, giderayak Ortadoğu'yu bir kez daha karıştırdı. CIA'nın önceki gün sunduğu fotoğraflarla, 6 Eylül 2007'de İsrail'in Türkiye'nin hava sahasını kullanarak vurduğu Suriye'deki El Kibar adlı tesisin, "nükleer reaktör" olduğu kaydedildi.

2001'DE BAŞLANDI
CIA'ya göre, Suriye'deki Başar Esad yönetiminin, Kuzey Kore'nin yardımıyla kurduğu "El Kibar" adlı tesis, Yongbyon'daki tesisle benzerlikler taşıyor. Bir kısmı İsrail tarafından sağlandığı öne sürülen belgelerde, tesiste çalışan Kuzey Korelilerin görüntüleri yer alıyor. 2001'de inşasına başlandığı söylenen tesis Ağustos 2007'de faaliyete geçecek ve nükleer silahlar için plütonyum üretilecekti. Suriye ve Kuzey Kore ise iddiaları yalanladı. Suriye'nin ABD Büyükelçisi İmad Mustafa şöyle konuştu: "ABD fantezisi. Hepsi komik masallar. Suriye çölünde bir binanın komik uydu fotoğraflarını gösterdiler. Kendilerine bunun saçma ve aptalca olduğunu söyledim. Ortada tek bir güvenlik görevlisi bile yok. Tek bir dikenli tel bile." Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili tartışmaları hatırlatan Mustafa, "Bu ABD yönetimi için ikinci büyük utanç olacak" dedi. Büyükelçi, fotoğraftaki binanın kullanılmayan askeri bir bina olduğunu ve orada kimsenin olmadığını belirtti.

UAEK ABD'YE TEPKİLİ
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey, fotoğrafları "ciddi" olarak nitelendirdi ve soruşturma başlattı. Henüz faaliyette olmadığına ve nükleer maddenin üretilmediğine dikkat çeken Baradey, bilgiyi önceden iletmeyen ABD'yi kınadı. İngiliz Guardian gazetesine konuşan bir UAEK yetkilisi ise, birçok soru işareti bulunduğunu söyledi. Yetkili, nükleer bir tesis olduğu iddia edilen merkezde neden hiçbir güvenlik önleminin bulunmadığına dikkat çekti. Yetkili, binanın, bir reaktör için yeterince yüksek olmadığını da vurguladı.
Haberin fotoğrafları