kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşyerinde anneliğe hazırlık

19.04.2008
Hamileliğiniz ilerledikçe işyerinde zorlandığınızı veya çalışma ortamının sizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, bu önerilere kulak verin..
Eskiden kadınlar hamilelik haberini alır almaz inzivaya çekilir, işi gücü bırakırlarmış. Ama günümüz modern kadını öyle değil, işine ve özel hayatına eskisi gibi devam ediyor hamileliğin son haftalarına kadar. Hatta doktorlar da bebeğin sağlığını risk altına sokacak, ağır bir iş yapmadığı sürece çalışmasını daha doğru buluyor anne adaylarının. Çünkü çalışırken daha hareketli oluyor, kendinizi gereğinden fazla dinleme fırsatı bulamıyor ve yersiz endişelere kapılmıyorsunuz.

NE ZAMAN BIRAKMALI?
Ama elbette ki gebeyken iş hayatına veda etmek ve kendinizi rölantiye almanız gereken bir zaman var. Öyle ki bazı durumlarda bu çok daha erkene çekilebiliyor ve işi bırakmanız gerekiyor. Örneğin şu sıraladığımız koşullar sizin için geçerliyse;
* Çalışırken herhangi bir kimyasal ve toksik maddeye maruz kalıyorsanız,
* İşiniz günde üç saatten fazla ayakta durmanızı gerektiriyorsa,
* Çok stresli ve fiziksel olarak yıpratıcı bir işiniz varsa,
* İşyerinde ağır şeyler taşıma ya da merdivene çıkıp bir şeyler indirip kaldırma gibi işleriniz oluyorsa,
* Çalıştığınız ortam gereğinden fazla sıcak, soğuk ya da gürültülüyse,
* Çalışma saatleriniz akşam geç vakitlere kadar uzuyor ve günde sekiz saati geçiyorsa... Ya çalışma koşullarınızı değiştirmeli, değiştirme imkânınız yoksa da işe ara vermelisiniz.

İŞTE RAHAT ETMEK İÇİN
İşe gidip gelirken hamilelik dolayısıyla değişen fiziğiniz, mide bulantıları, halsizlik ve ağrılar sizi doğal olarak zorlayacaktır. İşte rahat edebilmeniz için size birkaç öneri:
* Gün içinde ayaklarınızı bir sandalye veya çekmeceye uzatıp, kan dolaşımınızı rahatlatın. Patronunuz bundan pek hoşlanmasa da kusura bakmasın!
* Rahat ayakkabılar ve bol kıyafetler giyin.
* Masanızda her zaman bir şişe su bulundurun ve sık sık su içmeyi ihmal etmeyin.
* Öğünlerinizi asla atlamayın, sık ama az yiyin.
* Arada kendinize 10'ar dakikalık molalar verin ve mümkünse bir koltuğa uzanın.
* Stresinizi minumumda tutmaya özen gösterin ve iş yerinizdeki arkadaşlarınızdan çekinmeden her konuda yardım isteyin. Nasılsa bir daha böyle bir şansınız olmayacak!