kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın bütün mankenleri birleşin!

Yaprak ARAS ŞAHİNBAŞ
19.04.2008
Moda sektörünün arka planında yaşanan olumsuzluklardan bunalan mankenler, sendika kuruyor. Girişimin mimarı Bosna asıllı model Dunja Knezevic, greve gitmeyi düşünmediklerini söylüyor..
Dışarıdan çok şaşaalı, göz kamaştırıcı görünen bir sektör moda. Defilelerden, dergilerden ve televizyonlardan bize yansıyan bu 'büyülü dünya'nın sahne arkasında çok farklı şeylerin yaşandığını yavaş yavaş görmeye başladık. Anorkeksiya ölen modeller, küçük yaşta çalışmaya zorlanan kızlar ve parasını alamayan fotoğrafçılar... Dünya moda merkezlerinden ardı arkasına bu gidişatı engellemeye çalışan kararlar çıkıyor. Londra, 16 yaş altı modellere podyum yasağı koyuyor, Madrid sıfır beden kızları sektörden men ediyor... Ve derken bir gün iki model açıklama yapıyor: "Mankenler çok zor şartlar altında çalışıyor, sömürülüyor. Manken sendikası kuruyoruz." Dunja Knezevic ve Victoria Keon-Cohen oyuncular sendikası Equity'ye başvurarak, mesleklerini daha iyi icra edebilmek için gereken değişiklikleri anlattı. Onların da desteğini alarak manken sendikasının ilk adımlarını attılar. Geçen kasım ayında kurulan sendikanın şimdiki hedefi, Londra Moda Haftası sırasında büyük bir konferans düzenlemek. Bu girişimin mimarı Dunja Knezevic sorularımızı yanıtladı.

- Neler oluyor moda endüstrisinde?
- Ne yazık ki bütün modellerin çok para kazandığı, ama diğer yandan cahil, aptal ve uyuşturucu müptelası olduğu yanılgısı var. Bu genellemeyle bizlere haksızlık ediliyor. İşin aslı şu ki, çoğu manken, bir öğretmenden fazla kazanmıyor. Sektörde acımasız bir rekabet var. İş garantimiz yok.

- Modellerin çalışma koşulları nasıl?
- Kötü koşullarda çalışıp, mesela tüm gün soğuk suyun içinde çekim yapıp hastalanırsanız, tazminat ödenmiyor. Günler süren bir işin sonunda elinize hiç para geçmeyebilyor. Bazı büyük müşteriler, mankenlere para ödemez. Çünkü onların reklamlarında görünmeniz bile sizin için yeterli olmalıdır!

- Manken sendikasına neden ihtiyaç var?
- Mankenlerin büyük bir bölümü çok zor koşullar altında çalışıyor. Moda sektörünü düzene sokmak için bazı kurallar ve kanunların hazırlanması şart. Aksi takdirde bu sorumsuzluk, sektörün saygınlığını iyice bitirecek.

- Sendikanın şu andaki durumu ne?
- Üye sayımız her geçen gün artıyor. Şu anda Band Democracy ile beraber, bir konferans düzenlemek için çalışıyoruz. Söz konusu sorunlar, tartışacağız. Modellerin yönlendireceği konferansa müşteriler, manken ajansları, stilistler ve fotoğraçılar da katılacak. Sonunda bir rapor hazırlanacak ve bildiri yayımlanacak.

- Neler değişmeli?
- Modeller, ajanslar ve müşteriler arasında şeffaf bir iletişim modeli istiyoruz. Böylece işyerinde daha sağlıklı ve güvenli koşullarımız olacak. Sağlık sigortası istiyoruz. Küçük yaştaki mankenler için beslenme ve hukuki danışmanlık önemli.
Haberin fotoğrafları