kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Komutanlardan sınırlı katılım protokolü

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından verilecek akşam resepsiyonuna katılmama kararı aldılar.

Bu kararın öncelikli gerekçesini, terör örgütü PKK ile arasına mesafe koymayan DTP milletvekilleri ile aynı çatı altında olmamak oluşturuyor. Kararın diğer gerekçesini ise olası türban gerilimi.

TSK'nın üst düzey komuta kademesi bu yıl 23 Nisan kutlama programının bir bölümünde yer almayacak ve sınırlı katılım protokolü uygulayacaklar. Bu konudaki karar ise akşam saatlerinde verildi.

Bir süre önce, komutanlar arasında başta TBMM'de öğleden sonra yapılacak oturum ve sonrasında akşam verilecek resepsiyona katılmama yönünde görüş birliği oluştu. Ancak nihai karar için akşam saatleri beklendi. Akşam saatlerine kadar Orgeneral Büyükanıt'ın masasında bekleyen tören programında sadece iki bölüm işaretlendi. Bunlardan ilkini sabah 1. Meclis'te yapılacak tören oluşturuyor. İkincisini de TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilecek kutlamaları kabul töreni.

Komutanlar, geçen yılın aksine bu sefer özel gündemle toplanacak Meclis Genel Kurulunu da izlemeyecekler, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Samia Hanım ile birlikte ev sahipliğini yapacağı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı belirtilen resepsiyona da katılmayacaklar. Komutanların her iki törene de katılmama gerekçelerini ise DTP'liler ve türban oluşturuyor.

"Terör örgütü ile arasına mesafe koymayan DTP milletvekilleri ile aynı çatı altında bulunmak" istemeyen komutanlar, eşli davetin yol açabileceği olası türban gerilimi nedeniyle akşam resepsiyonuna katılmayacaklar. Komutanlar, 1 Ekim'de Meclis'in açılış törenine de katılmamışlardı.

GEÇEN YIL GENEL KURULA DA RESEPSİYONA DA KATILDILAR

Geçen yıl Birinci Meclis'teki kutlamalara Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner katılmıştı. Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanları, Meclis Tören Salonu'ndaki kutlamada da hazır bulunmuşlardı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 27 Nisan'da yapılan ilk tur oylamasından 4 gün önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin kuruluşunun 87. yıldönümü nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen tören ve özel oturumu, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yanı sıra Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu dışındaki kuvvet komutanları izlemişti. Komutanların liderlerin konuşmalarını büyük bir dikkatle takip etmişlerdi.

Dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın ev sahipliğinde akşam verilen resepsiyona da Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları katılıp, kısa bir süre kalmışlardı.

(ANKA)