kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MGK perşembe günü toplanıyor

Yeni Haber
Milli Güvenlik Kurulu, yaklaşan yaz aylarıyla birlikte tırmanışa geçmesi beklenen terör eylemleri ve buna karşı alınacak önlemler, globalleşen dünyanın içine girdiği ekonomik darboğazın Türkiye'ye yönelik etkileri ve gıda ve tarımdaki sıkıntılar önümüzdeki hafta masaya yatıracak.

Milli Güvenlik Kurulu Perşembe günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkanlığı'nda Çankaya Köşkü'nde toplanıyor. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kurul üyesi bakanlar ve kuvvet komutanları katılacak. Son toplantısını türban tartışmalarının yoğunlaştığı şubat ayında yapan MGK'nın bu ayki toplantısı da AKP'ye açılan kapatma davasının gölgesinde gerçekleştirecek.

TERÖR YİNE BİRİNCİ SIRADA

Son yıllarda MGK toplantılarının ana gündem maddesi haline gelen terör, bu ay yapılacak MGK'da da ilk sırada yer alıyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı'nın sunumlarının ardından, yaklaşan yaz aylarıyla birlikte tırmanışa geçmesi beklenen PKK terörü masaya yatırılacak.

Toplantıda askerlerin, baharla birlikte K.Irak'ta yeniden toparlanmaya çalışan terör örgütüne yönelik bölgede alınan önlemler ve askeri hareketlilik konusunda bilgi vermeleri bekleniyor. Terörün yaz aylarında büyük kentlerde ve turizm merkezlerinde olası tırmanışı ve buna karşı alınacak önlemler de kurulda ele alınacak. Toplantıda ayrıca olası sınır ötesi kara ve hava operasyonlarıyla ilgili değerlendirme yapılması da bekleniyor.

Kurul, globalleşen dünyada ekonominin girdiği darboğaz ve bunun Türkiye'ye yönelik etkilerini de ele alacak. Bu çerçevede bazı ekonomiyle ilgili bakan ve yüksek bürokratların da toplantıya davet edilebileceği bildiriliyor. Kurulda, dünyadaki ekonomik krizden Türkiye'nin nasıl etkilenebileceği ve en asgari düzeyde etkilenmesi için alınacak önlemler de değerlendirilecek. Ekonomideki durgunlaşmanın önüne geçmek için yapılacak reformların da kurulda ele alınması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler'in tarımda verdiği felaket uyarısının ardından, Türkiye'nin tarım politikalarının da MGK'da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu çerçevede bir sıkıntıyla karşılaşmamak için, Türkiye'nin çevre kaynaklarının tüketimi konusunda ne tür acil önlemler alabileceği de değerlendirilecek.

Toplantıda ayrıca, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye'nin komşuları ve özellikle de Irak'la olan ilişkileri de değerlendirilecek.

(ANKA)