kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa Parlamentosu AKP davasını konuşacak

FİKRET AYDEMİR
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, bugün Türkiye'nin AB yolunda sağladığı ilerlemeyi değerlendiren raporu oylayacak. Raporda kapatma davası eleştiriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Avrupa Parlamentosu AKP davasını konuşacak
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu'nda, Türkiye'nin AB yolunda sağladığı ilerlemeyi değerlendiren rapor ve buna ilişkin karar tasarısı bugün görüşülerek oylanacak. Görüşmeler sırasında AKP'ye açılan kapatma davası ve 301. maddenin ağırlıklı olarak tartışılması bekleniyor. Türkiye Raportörü Hollandalı muhafazakâr parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan yeni Türkiye raporunun ele alınacağı görüşmeler sırasında parlamenterler tarafından sunulan 262 değişiklik önergesi gündeme gelecek. Raportörün, oylamadan önce, değişiklik önergelerinin sayısını azaltmak için siyasi grupların desteğiyle 12 uzlaşma önergesi sunması bekleniyor. Dışişleri Komisyonunda oylanacak metin, mayıs ayındaki genel kurulda nihai oylamaya sunulacak. Ruijten raporu, Türkiye'nin son bir yılda reform yolundaki attığı adımlar ile kısa vadede yapılması gereken reformlara dikkat çekiyor. PKK'nın eylemlerinin kınandığı raporda ifade ve dini özgürlükler dahil, çok sayıda alandaki eksikliklere işaret ediliyor ve 301. madde konusunda "reform" yapılması talep ediliyor. Raporda, ''insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme'' açısından önemli olan yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor

VENEDİK KRİTERİ
Komisyonda bugün yapılacak görüşmelerde en çok AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durulmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Raportörün siyasi gruplarla uzlaşma sağladığı belirtilen bir değişiklik önergesinde, ''AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı'' ifade ediliyor ve ''Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması'' temennisinde bulunuluyor. Ruijten de, 27 Mart'ta Komisyon'da yapılan ön görüşme sırasında AKP ve DTP'ye kapatma davaları açılmasına tümüyle karşı olduğunu vurgularken "Sadece yargıyla ilgili hızlı reformlar yapılarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğini" vurgulamıştı.