kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Trafikte kadın sürücü olmanın zorluğu

Kadınlar, spordan, iş hayatına kadar birçok alanda erkeklerle eşit şartlarda mücadele ediyor. Ancak, kadınların eşit olmadıkları alanlar da var. Bunların başında ise trafik geliyor. Kadın sürücüler, ne yazık ki, erkekler tarafından trafikte acemi sürücü olarak aşağılanıyor ve sıkça taciz ediliyor. Hemen herkesin bildiği ve kanıksadığı taciz gerçeği, Trafik Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma sonucunda istatistiklere geçti.
Enstitünün yaptığı anket çalışmasına katılan kadınlar, "Kadın sürücü olarak kent içerisinde veya şehirlerarası yollarda gece ve gündüz trafikte arkadan gelen veya yanda bulunan erkek sürücülerden sözle, elle, sinyal veya korna çalarak tacize uğruyor musunuz?" sorusuna yanıt verdiler. Anket sonucunda kadınların 268'i çok az (05 defa), 216'si bazen (6-10 defa), 248'i ise çokça (11 artı) tacize uğradıklarını söyledi.
Az ya da çok, trafikte kadın sürücüler tacize uğruyorlar. Tacize uğrayan kadınların bir kısmı paniğe kapılıp kaza geçiriyor. Bir kısmı ise uğradığı taciz sonrasında bir daha direksiyon başına geçemiyor. Trafik Ceza Kanunu'nda buna uygun bir ceza maddesi açıkça yer almıyor. Bu yüzden Trafik Araştırma Enstitüsü, taciz olayının önüne geçmek için bir öneride bulunuyor. Buna göre, dünyadaki uygulamalar örnek alınmalı. Dünyada kameralı denetim sistemleri kullanılarak, taciz yapanlar yakalanıyor ve normal cezanın iki katı kadar ağırlaştırılmış cezalar veriliyor. Türkiye'de bu uygulanabilir mi? Emin değilim. Ama bir an önce önlem alınmalı. Öncelikle kadın sürücülerin, başvurabileceği bir şikayet merkezi oluşturulabilir. Taciz yapanlar afişe edilir ve toplum tarafından dışlanırsa çözüm yolunda önemli bir adım atılır. Bir de erkek sürücüler tacizcilere karşı tavır alır ve tepki gösterirse bu iş çözülür.