kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

ODD'de büyük balık küçük balığı yutar mı?

Türk otomotiv sektörünün ikinci büyük çatı örgütü Otomotiv Distribütörleri Derneği'nde (ODD) yeni bir dönem başladı. Geçen hafta yapılan Genel Kurul'da ODD tarihinde ilk kez iki liste yarıştı. Çekişmeli geçen seçimi Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar'ın listesi kazandı . Böylece 8 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Yüksel Mermer dönemi kapandı. Seçimler bitti, yeni yönetim kurulu belirlendi. Fakat, 32 distribütör firmayı aynı çatı altında toplayan ODD'de sular durulmadı.
Yeni yönetim kurulunda büyük üretici firmaların ağırlığının artması, küçük ithalatçıları endişelendirdi . Yeni yönetim kurulunda Renault, Tofaş, Toyotasa, Hyundai, Mercedes-Benz, Citroen-Subaru ve Doğuş Otomotiv temsilcileri yer aldı. Geçen dönemde yönetim kurulunda Renault, Kia, BMW, Tofaş, Skoda, Toyota ve Mazda'nın temsilcileri yer alıyordu. Yani, geçen dönemde üç üretici marka yönetimde temsil edilirken, yeni dönemde üreticilerin sayısı beşe yükseldi . İşte bu tablo küçük ithalatçı üyelerin endişelenmesine yol açtı.
Gerçekten de 32 üyenin çoğunluğu 2 bin ila en fazla 7 bin adetlik satış yapan firmalardan oluşuyor. Küçükler kendi haklarının göz ardı edileceği, büyük firmaların kendi çıkarlarına öncelik vereceğini düşünüyorlar . Bazı yönetmelik değişikliklerinin büyüklerin lehine yönelik düzenlenebileceği endişesini yaşıyorlar. Bir başka endişeleri de; Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ile olası bir birleşme . Bu yönde bir adım atılırsa, ODD'nin OSD içinde eriyeceğini düşünüyorlar.
Yani durum tam anlamıyla; 'büyük balık küçük balığı yutar mı' korkusu. Yeni yönetim umarım, küçük üyelerin bu endişelerini giderecek bir adım atar. Korkularını yersiz çıkarır.