kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Oto talebi zenginleşen doğuya kayıyor

Dünyada otomotiv üretiminin gelecek 15 yıl içinde yüzde 46 büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu tahmin otomotiv dünyasında yaptığı araştırmalarla tanınan J.D. Power Associates'in dünya üretiminde gelecek konulu yaptığı çalışmada ortaya çıktı. Buna göre 2005 yılında 66 milyon 700 bin adet olan dünya motorlu taşıt aracı üretimi, 2020 yılında 104 milyona çıkacak.
Dünyanın en büyük otomobil pazarları ABD, Japonya ve Batı Avrupa ülkelerinde durgunluk yaşanırken, otomotiv üretiminin nasıl artacağı sorusu kafaları karıştırıyor. Ama bu sorunun yanıtı gelişmekte olan ülkelerde saklı. Çünkü, son yıllarda Doğu Avrupa ülkeleri, Hindistan, Rusya ve Çin'de otomobil satışlarında adeta bir patlama yaşanıyor. Gelişmekte olan bu ülkelerin ekonomilerinin büyümesi, insanların gelir seviyesinin artması ve zenginleşmesi, otomobil talebini artıran en önemli faktör.
ABD, Japonya ve Batı Avrupa ülkeleri bugün en çok otomobil satılan pazarları. Ayrıca, bu ülkeler dünyada bin kişiye düşen otomobil sayısıyla ilk sıralarda yer alıyorlar. Ancak, ileride bu tablo değişecek gibi görünüyor. Büyüyen ekonomi ve artan zenginlik, bu ülkeleri 15 yıl içinde dünyanın en büyük otomobil pazarları arasına sokacak.
Otomobil talebinin doğuda yoğunlaşması, üretimde de bölgesel değişimler olacağını gösteriyor. Buna göre, üretim Kuzey'den Güney'e ve Batı'dan Doğu'ya kayacak. Çin'de üretim 4.2, Hindistan'da 3.2, Doğu Avrupa ülkelerinde ise yüzde 2.3 artacak. Japonya, Kuzey Amerika ve AB'de ise üretim yüzde 1 artacak. Otomotiv dünyasının kalbi artık, batıda değil doğuda atacak. Güneş doğudan yükselecek.