kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Terleme sorununu botoks tedavisiyle yok edebilirsiniz!

DİDEM SEYMEN
Yaz yaklaşıyor ve aşırı terleme sorunu olan birçok insan, daha şimdiden kavurucu sıcaklarda ne yapacağını düşünüyor. Uz. Dr. Ayfer Aydın, 15-45 dakikalık botoks tedavisinin terleme kabusuna son vereceğini dile getiriyor..
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayfer Aydın Bankaoğlu, 'Botoks ile terleme tedavisi' hakkında bilgiler verdi:

* Aşırı terlemenin başlıca sebepleri nelerdir?
Aşırı terleme olarak bilinen Hiperhidrosis'in sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle genetik olduğu kabul edilmektedir. Özellikle aşırı stresli durumlarda, sinir sisteminin sempatik bölümünün aşırı çalışmasıyla ter salgısı artar. Aşırı terleme bazı hastalıkların da habercisi olabileceğinden, bu durum gözardı edilmemeli ve bir hekime başvurulmalıdır. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması (Hipertroidi), böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bazı hastalıklar, aşırı şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar da aşırı terlemeye yol açabilmektedir.

GENETİK BİR DURUMDUR

* Terlemenin sağlık üzerindeki başlıca olumsuz etkileri nelerdir?
Anormal ter kaybının yaşandığı aşırı terleme genetik bir durumdur ve hem kadın, hem de erkekte sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturur. Genellikle koltukaltı, el ve ayaklarda kendini gösteren aşırı terleme, bazı sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Örneğin ayaklardaki aşırı terleme, ayak parmak ve tırnaklarında mantar gelişimine zemin hazırlar. Eldeki terlemeler, kişilerin başkalarıyla el sıkışırken en büyük kabusu olur. Bazen el terlemesi o kadar fazladır ki; kalem ya da direksiyon tutmayı bile engelleyebilir.

İŞLEM TEKRARLANMALI!

* Nasıl bir tedavi uygulanmalıdır? En etkili sonuç nasıl alınabilir?
Terleme, kişilerin yaşam kalitesini düşürür hatta bazen ruhsal bozukluklara sebep olur. Aşırı terlemeden kurtulmanın en kesin yolu botoks'la terleme tedavisidir. Tedaviye başlanmadan önce, terlemenin sebebi saptanmalıdır. Terleme sorunu olan kişinin kilosu ölçülmeli, kullanmakta olduğu ilaçlar, menopozda olup olmadığı, varsa tiroit ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan sorunları araştırılmalı ve tedaviye bu araştırmalardan sonra başlanmalıdır. Botoks işlemi uygulanmadan önce hastaların şikayeti olan alanlara, iyot-nişasta testi yapılır. Bu testin sonucunda aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenir ve bu alanlara botoks uygulanır. İnce iğnelerle, cilt altında 3 mm derinliğe botoks enjeksiyon edilerek yapılan işlem, 15-45 dakika arasında sürmektedir.

* Bu tedavi kesin çözüm müdür?
Hayır, tedavi kesinlikle tekrarlanmalıdır. Tedavinin etkisi, uygulamadan sonra bir hafta içinde başlar. Ancak bu etki ömür boyu devam etmez. Uygulama 9 aydan uzun süre etkisini gösterir.