kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Brezilya artırdı, Türkiye sinyalini verdi

Küresel kriz ortamında enflasyonu yükselişe geçen Brezilya 3 yıl aradan sonra ilk kez faizlerini artırdı. Türkiye'de de Merkez Bankası "Artık olumsuz haberlere daha duyarlıyız. Gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gidebiliriz" dedi..
İzlanda, Güney Afrika ve Brezilya'nın ardından Türkiye'de de Merkez Bankası faiz artırımı kervanına katılacağı mesajını verdi. Merkez Bankası dün faizi yüzde 15.25'te tuttu ancak "Önümüzdeki dönemde olumsuz haberlere karşı olumlu haberlerden daha duyarlı bir duruş sergileyeceğiz ve gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gideceğiz" açıklaması ile faiz artırımlarının kapısı araladı. Önceki gün yabancı bankalar bono satıp döviz alarak piyasalarda hareketlilik yaratmış ve bu hareket "Merkez'i faiz artırımına zorluyorlar" yorumlarını beraberinde getirmişti. Kredi kuruluşu S&P'nin notunu düşürdüğü İzlanda faizi yüzde 15.50'ye Güney Afrika'da yüzde 11.50'ye yükseltmiş son olarak da Brezilya önceki gün faizini 3 yıl aradan sonra enflasyondaki yükselişi gerekçe göstererek yüzde 11.75'a çıkarmıştı.

'GIDADAKİ ARTIŞI İZLİYORUZ'
En son Haziran 2006'da faizlerini artıran Türkiye'de Merkez de dün şu açıklamayı yaptı: "Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımaları iç talebi yavaşlatmaya devam etmektedir. Buna karşılık, dış talebin güçlü seyrini koruduğu gözlenmektedir. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine katkı sağlamaya devam etmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, son dönemde artış eğilimini sürdüren gıda ve enerji fiyatları ile küresel ekonomideki belirsizlikler kısa vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri artırmış ve enflasyon beklentilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Merkez Bankası enflasyon beklentilerinde son dönemde gözlenen yükselişin genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda Kurul, önümüzdeki dönemde olumsuz haberlere karşı olumlu haberlerden daha duyarlı bir duruş sergileyecek ve gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gidebilecektir. Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Haberin fotoğrafları