kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Huzursuz Bacak Sendromu uykunuzu harap etmesin!

Dr. Ece Hattat
Bir süredir geceleri bacaklarımın ağrısından uyuyamıyorum. Kramplar ve kasılmalar nedeniyle gözüme uyku girmiyor. Ne yapmalıyım? Esin D./İzmit

Gece boyunca bacak ağrıları, kramplar, kasılmalar, tikler, atmalar nedeniyle uyuyamıyor ve tam uykuya daldığınız anda yerinizden kalkıp bacaklarınızı rahatlatmak için bir tur atmak istiyorsanız; 'Restless Leg Syndrome' yani 'Huzursuz Bacak Sendromu'na yakalanmış olabilirsiniz. Diğer uyku problemleri gibi bu sorun da, ileri yaşlarda daha sık görülüyor. Tam olarak sebebi bilinmeyen sendrom; demir eksikliğine bağlı kansızlık, böbrek yetmezliği ya da şeker hastalığının ilk belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor.

İLAÇLARLA DÜZELİR
Özellikle iş stresinden boğulan ve akşamları alkol kullanan kişilerde sık görülüyor. Bu hastalığın yeni çıkan ilaçlarla kontrol altına alınabilecek bir uyku problemi olduğunu bilmelisiniz. Bacaklarınız size huzur vermiyorsa, önce doktorunuza gözükerek genel bir kontrolden geçin. Bir sağlık sorununuz olup olmadığını araştırın. İlaç kullanmak istemiyorsanız uykunuzu düzenlemekle işe başlayın. Evinize ve yatak odanıza günün stresiyle girmeyin. Yatak odanızı sessiz, serin, sizi rahatsız edecek gürültülerin olmadığı bir ortam haline getirin. Televizyon ve diğer elektronik cihazları kapatın.

RAHATLAYIN!
Akşam yemeklerini erken saatte ve hafif yiyin. Sinir sistemini destekleyecek B12 vitamini, demir, potasyum ve kalsiyumdan zengin bir beslenme programı edinin. Uyarıcı etkileriyle uykunuzu bölecek sigara, kafein ve alkolden uzak durun. Yatmadan birkaç saat önce hafif bir yürüyüş yapın. Rahatlatıcı bir kitap, müzik veya meditasyonla uykuya hazırlanın. Bunlara rağmen bacaklarınız hala size rahatsızlık veriyorsa bacaklarınıza soğuk ve sıcak su tutun ya da hafif bir masaj yapın. Huzursuz Bacak Sendromu'nun bir uyku hastalığı olduğunu ve doktorunuzdan yardım istemeniz gerektiğini unutmayın.