kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
YÜKSEL AYTUĞ

Kadının Gücü hayat kurtarıyor

Uzun süre televizyonların sabah kuşaklarında ucuz magazin polemikleri ile reyting sağılırken, bu sütunlardan "Toplumsal fayda sağlayacak konuları işleyen yok mu?" diye haykırıp, durmuştuk. Nihayet gündüz kuşaklarına biraz çeki düzen geldi. Programcılar da içinde hayati bilgiler barındıran konuları işlemeye fırsat buldular. Dün sabah atv'deki Kadının Gücü programı belki de onlarca kişinin hayatını kurtardı. Konu, "trafik kazalarında ilkyardım"dı. Stüdyoya kaza yapıp, hurdaya çıkmış bir otomobil getirilmişti. Programın ilk yardım uzmanı siyahi doktor Abdullah, figüranların da yardımıyla enfes bir sunum yaptı. Malum, trafik kazalarında dünya birincisiyiz. Ama yardım edeyim derken yaralı öldürme konusunda da hatırı sayılır şampiyonluklarımız var. Zira bizde takla atmış otomobildeki yaralıyı çıkartayım derken, 6 kişinin birden tavanda zıpladığı sahneleri, benzin akıtan arabanın içindeki yaralıya sakinleşsin diye sigara uzatanları haber bültenlerinde sıkça görürüz. Bizde adamın kurtulacağı varsa da karga tulumba oradan oraya çekiştirildiği için tez zamanda Hakkın rahmetine kavuşur. İşte bu nedenle İpek Tuzcuoğlu ve Doktor Abdullah'ın stüdyodaki tatbiki sunumu son derece önemliydi. Program sırasında aldığım notları sizlerle de paylaşmak istiyorum:
1. Kaza yapmış aracın içindeki yaralıya sadece iki durumda dokunun. Araba yanma/ patlama tehlikesi taşıyorsa ya da yaralı nefes almıyorsa. Tabii bu arada kendi güvenliğinizi de tehlikeye atmayın.
2. Önce 156'yı değil, 112'yi arayın.
3. Eğer hasta nefes almıyorsa, başını ve boynunu iki yandan destekleyerek, sabitleyin ve başının göğsüne düşerek nefes alamaz hale gelmesini engelleyin.
4. Yaralının acil olarak dışarı çıkartılması gerekiyor ve kapılar da açılmıyorsa, yaralıya en uzaktaki camı kırmayı ve kapıları içeriden açmayı deneyin.
5. Yaralının muhtemel kırıklarını sabit hale getirin ve 112 acil servis elemanları gelmeden asla müdahale etmeyin. Acil müdahale gereken durumlarda, örneğin kalp masajı ya da suni teneffüs gerekiyorsa bunu acil ilkyardım eğitimi almış kişilerin yapmasını sağlayın.
6. Yaralının araçtan çıkarılması gerektiği durumlarda bu işi, biri baş ve omuzlarından diğeri bacaklarından tutacak iki kişiyle, büyük bir özen göstererek gerçekleştirin.
7. 112 acil servis elemanları gelene kadar yaralıya yiyecek, içecek vermeyin. Rahatlaması için asla sigara ikram etmeyin.
Yılda 100 bin kişiyi trafik kazalarına kurban veren Türkiye'de bunlardan kaç tanesinin "hatalı ilk yardım müdahalesi"nden kaynaklandığı konusunda herhangi bir istatistiğe ulaşamadım. Ama tıpkı İpek Tuzcuoğlu'nun programı gibi bu yazının da en azından bir kaç hayat kurtarabileceği inancını taşıyorum. Sadece bir kişi bile bu satırlardan akılda kalanlar ile kurtulsa, az şey mi?