kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

301 teklifi komisyonda benimsendi

ANKA
Yeni Haber
TBMM AB Uyum Komisyonu'nda, muhalefet partilerinin sert tepki gösterdiği TCK'nın 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi tartışmalı başladı. Yasa teklifi, MHP'lilerin terk ettiği toplantıda AKP'lilerin oylarıyla benimsendi.

TBMM AB Uyum Komisyonu'nda, muhalefet partilerinin sert tepki gösterdiği TCK'nın 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi tartışmalı başladı. Yasa teklifi, MHP'lilerin terk ettiği toplantıda AKP'lilerin oylarıyla benimsendi.

TBMM AB Uyum Komisyonu Yaşar Yakış başkanlığında toplanarak, TCK'nın 301 ve 305. maddelerinde değişiklik teklifini görüştü.

Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305inci maddelerinde değişiklik için ilk mesai AB Uyum komisyonunda yapıldı. Cuma günü toplanacak Adalet Komisyonu'un provası olarak geçen toplantıda, konuşmalar uzayınca her madde üzerinde AKP'li üyeler tarafından yeterlilik önergesi verildi. Görüşmelerde, tartışma üç ana eksen üzerinde devam etti.

MHP; "Türklük" tanımının çıkarılarak, "Türk milleti" ifadesinin getirilmesini, CHP; "Cumhuriyet" ifadesine, DTP ise ifade özgürlüğüne karşı olması nedeniyle maddenin tamamen çıkarılmasını istedi.

MHP: "BU MADDE ANAYASAYA AYKIRI TÜRKLÜK AŞAĞILANIYOR"

Toplantı, MHP'nin sert tepkileriyle başladı. Teklifin geneli üzerinde söz alan MHP'liler özellikle Türklük kavramının değiştirilmesine tepki gösterdi.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, "Türklük" ifadesinin Anayasada yer aldığını belirterek, "Türklük ibaresi Anayasadan çıkarılmadığı müddetçe ceza kanunlarından çıkarılamaz. Anayasanın temel niteliğini hedef alanları koruyan bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor" dedi. Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu bulunduğunu, Adalet Bakanının ise Yüce Divana karşı sorumlu bulunduğunu anlatan Çakır, kovuşturma açma izninin Adalet Bakanına bırakılması gerektiğini savundu.

MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301. madde ile 305. madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:

"305. madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanına vermek üzere değiştiriliyor. 305. maddede 301'e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305. madde, 'Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara' diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor."

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye'de sürdürülen 37 mozaik tartışmasının terörü azdırdığını söyledi. Durmuş, "Türklük" ibaresinin, "Türk Milleti" olarak değiştirilmesi halinde Batı Trakya, Kafkas veya Kerkük Türklerine hakaret edilmesi halinde kimsenin buna ses çıkaramayacağını öne sürerek, "Avrupa Parlamentosunda Türklere sövülecek, Türkler dinleyecek. Olur mu böyle şeyİ" diye konuştu.

Yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun Hükümete ait olacağını söyleyen Durmuş, "Türkiye'de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB'nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler" dedi.

Toplantıya katılan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, söz konusu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

301 ile ilgili değişiklikle, Türklüğün aşağılandığını savunan Vural şöyle devam etti:

"AB ekseninde neden kurumsal görüşler yok böyle bir durumda AB'ye uyumu nasıl ifade edeceksiniz, Türklük kelimesi dışlanmak isteniyor, bunu içimize sindiremeyiz. AB'yi sevindirmek için Türklüğümüzden vaz mı geçelim? Milli değerlerimiz dışlanıyor, bu son derece tehlikelidir."

DTP: "BU MADDE SABIKALI"

DTP'li Hasip Kaplan da, komisyon üyesi olmadığı halde toplantıya katılarak, 301. maddenin tümden kaldırılmasını istediklerini ve kendisinin bu yönde bir teklif verdiğini söyledi. Kaplan, 301 ile ilgili düzenlemelerin AİHM kararlarına, AB müktesebatına ve Kopenhag kriterlerine uygun olduğunu belirtirken, AKP'nin teklifini "rötuş" olarak değerlendirdi. Kaplan, "99 yaşındaki bir kadına istediğiniz kadar botoks yaptırın, ne değişiklik yapılabilir. Ne gözlerini derinleştirebilirsiniz ne de yüzünü yenileyebilirsiniz" diye konuştu. DTP'li Bengi Yıldız da, bu maddenin özellikle Doğu ve Güneydoğu'da ciddi sorunlar yarattığını anlattı.

CHP: "CUMHURİYET SİZİ RAHATSIZ EDİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, Avrupa Birliği ülkelerinde de böyle maddelerin olduğunu ama uygulanmadığına dikkat çekti. Öymen, "Bu değişikliğin AB'ye uyum için değil, AB'nin dayatması sonucu yapılıyor. Anayasa'nın 5, 6, ve 7. maddelerine aykırıdır. AB "aşağılanma' serbest olsun istiyor" dedi.

Öymen AKP'ye yönelik, "Cumhuriyet kavramı niye sizi bu kadar rahatsız ediyor?" diyerek, "Buradaki en önemli unsur dış dayatmadır" diye konuştu.

59. AKP Hükümetinin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, "301 Türkiye'nin ayıbıdır" sözlerini hatırlatan Öymen, "O zaman neden AB ülkelerinin ayıbı olmuyor? Çünkü Avrupa ülkeleri bu maddeyle yandaşlarını, kendileri gibi düşünenleri koruyor" dedi.

Ergenekon operasyonu kapsamında yürütülen gözaltıları da hatırlatan Onur Öymen şöyle konuştu:

"Sabah saatin 4.30'nda bir partinin genel Başkanı (İP Genel Başkanı Doğu Perinçek) göz altına alındı o zaman niye AB birşey söylemedi tepki göstermedi? Çünkü kendi adamı değil, yandaşı değil."