kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Küresel kriz gündemi

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nde küresel kriz ve Türkiye'ye olası etkilerini tartışıyoruz. ANSİAD Başkanı Ali Rıza Akıncı; "benim gündemimde 6 madde var" diyor ve ekliyor; "Anayasa, turban, terör, parti kapatma, Ergenekon konularının ardından küresel kriz ancak 6'ncı sırada geliyor."
Bazılarına göre 1929 Büyük Buhran'dan daha derin riskler taşıyan küresel sancılar, Türkiye gündeminde kendine yer açamıyorsa, burada bizi bekleyen daha büyük tehlike var demektir.
ABD'de konut kredilerinden başlayan "geri ödeme sıkıntısı", neredeyse tüm diğer alanlardaki riskleri tetikleyince, dünyanın ajandası değişiverdi; "ABD'nin yavaşlaması hızlı olacak yoksa yumuşak mı?" Her bir seçeneğin olası maliyetleri, ülkelerin ekonomilerini bu dalgaya hazırlamasına yol açmış.
Japonya, küresel tsunamiden söz ediyor. İngiltere, halkını olası sıkıntıya karşı uyarıyor. Çin "nasıl az etkilenirim" hesabında. Avrupa, ABD'den gelecek ekonomik yıkım dalgasına karşı durabilmek için kafa patlatıyor.
Söylenen şu; "ABD ekonomisi hapşırınca zaten dünya nezle olurdu. Fakat bu sefer ABD'nin zatürree riskinden söz ediliyor."
Buna rağmen biz ekonomiyi konuşmuyoruz.
Ekonomiyi konuşması gereken sivil toplum örgütlerimiz dahi siyaset yapıyor.
Türkiye'nin yarınına dönük faaliyetler de arada kaynayıp gidiyor.
Birilerimiz kendi kişisel güç alanını genişletme gayretiyle didişirken daha rekabetçi bir Türkiye için uğraşanların ufukları daraltılıyor, korku ve kaygıları artıyor.
Ülke yarınına hizmet etmiyorsunuz bari yapanların kafasını karıştırmayın.
Küresel kriz geldiğinde laikçisiyle, ulusalcısı veya muhafazakıyla aynı teknede hepimiz risk altındayız. Ve tekne pek çok yerden su alıyor.
Yaklaşan tsunamiye karşı teknedeki delikleri yamamak yerine, her birimizin elinde kendi çıkar matkabıyla, teknenin dibine yeni delikler açıyoruz.
Deprem öldürmez, bina öldürür derler.
ANSİAD'daki toplantı öncesinde Başkan Yardımcısı Hamdi Güneş, topraksız tarımın ultra modern yeni nesil seralarında ülkenin yeni zenginlik alanına dair yapabildiklerimizi gösteriyordu bana.
Ve öte yanda yaklaşan küresel krize karşı tedbir geliştirmeyen gafletimiz.
Küresel kriz kendini konuşturmadan bizlerin onu konuşmasını öneriyorum.