kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

Vizyoner tarım bakanı, bedavacı çiftçi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Swiss Otel'de yemekte bir araya geldik. Eker; beni çok heyecanlandıran 2012 tarım vizyonunu anlattı; "12 bin endemik bitkinin 3 bin 500'ünü barındıran ülkemiz, 2012'de tarımı stratejik bir ekonomik sektör haline getirecek."
Tarımla ilgili "politikacı çok" ama tarımda "bilgi birikimi" yok. Bakan Eker'in "paradigma değişikliği" dediği nokta, buradan başlıyor ve tarımın kendi entelektüel altyapısını oluşturma zorunluluğu vurgulanıyor.
Bakan Eker; her biri devrim mahiyetindeki adımları sıralıyor:
Halen 150 tarım ürünü yetiştiren Türkiye, 2012'de fındık, incir, üzüm vs gibi en az 20 global marka çıkaracak.
Tüketici odaklı, organik, dikey, topraksız tarım türlerinin konuşulduğu dünyada Türkiye, asla mevcut "sosyal yardımlaşma ve maişet alanı" yaklaşımıyla var olamaz.
Enerji tarımı şart zira petrol varilde 100 dolar civarında.
Ölçek işletme büyüklüğünü yakalamak için miras hukuku değişiyor. Bakanlık yeniden yapılanıyor ve tarımdaki tedarik zinciri, aracıları dışlayan yapıya taşınıyor.
Doğrudan gelir desteği yerine artık üretim ve verimlilik destekleniyor, Nitekim yeni destek modeli, 300 milyon YTL ile 1.2 milyar YTL getiriverdi.
Ar-Ge için tüm imkanlar, özel sektörün emrine giriyor. Damla sulamadan organize tarım projelerine dek yüzlerce yeni yaklaşım peş peşe devreye girecek. Eker'i dinledikçe, torunlarımızın bizden daha şanslı bir Türkiye'de yaşayacaklarını söylemek mümkün. Heyecanlanmamak ise mümkün değil.
Fakat "vizyoner" Bakan'ın önündeki en büyük engel, bu "vizyonu hayata geçirme" gerçeği. İletilecek bunca mesaj, aktarılacak bu kadar çok anlayış ve yaklaşım farkı olunca bunları çiftçiye, karar vericilere nasıl anlatacağız?
Tarım üzerinden kalkınmanın mucizelerine inanan biri olarak bu vizyonun altındaki yığınca yeni kavramı ben dahi anlayamazken; bunu çapasının ucuna ve çabasının verimine yansıtması gereken çiftçilerimiz nasıl içselleştirecek? Bakan vizyoner olabilir. Ancak bürokratı aksiyoner olmadıkça, çiftçi bedavacı zihniyetten kurtulmadıkça tarımı, 2012 vizyonuna asla taşıyamayız.
Her şey lafta kalabilir.
Bunun için Bakan Eker'in son derece etkin ve yetkin bir iletişim seferberliğine ihtiyacı var.