kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlhan Selçuk'un ameliyatı sona erdi

Yeni Haber
Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, Amerikan Hastanesi'nde kalp ameliyatı oldu. Sabah saat 07.30'da başlayan ameliyat, saat 14.30 sıralarında sona erdi.

Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi'nde bir süredir tedavisi süren İlhan Selçuk'un saat 07.30'da başlayan ameliyatı, Doç. Dr. Atıf Akçevin ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Cumhuriyet Gazetesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre ameliyat, saat 14.30 sıralarında sona erdi. Bu arada, İlhan Selçuk için hastane önünde defter açıldı. Bazı vatandaşlar, duygularını deftere yazdı.

Selçuk'un, açık kalp ameliyatında kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasındaki kapağın tamir edildiği ve biri sol göğüs damarı, diğerleri bacaktan alınan toplardamarlarla 4 adet by-pass yapıldığı bildirildi. İlhan Selçuk'un kalp ameliyatını gerçekleştiren ekibin başı Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesinden Doç. Dr. Atıf Akçevin, ameliyatın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İlhan Selçuk'un 1978 ve 1984 yıllarında kalp krizi geçirdiği belirterek, hastalığın son seneye kadar tıbbi tedaviyle sabit seyrettiğini söyledi.

Selçuk'ta, geçen yıl kalp yetmezliği belirtilerinin ortaya çıktığını ve tıbbi tedaviye olumlu yanıt verdiğini anlatan Akçevin, şunları kaydetti: ''30 Mart akşamı göğüs ağrısı, öksürük ve taşikardi semptomları (belirtileri) ile acil servise getirilen hastada şok belirtileri oluştuğu gözlenmiş ve yoğun bakıma alınmıştır. İlk ölçümlerde, ekokardiyografi de dediğimiz ve kalbin pompalama gücünü gösteren parametre yüzde 15 bulunmuştur. Normalin alt sınırı yüzde 45-50'dir. Yoğun tedaviyle bulgularda düzelme görülmüşse de yüzde 25'in üzerine çıkarılamamıştır. Bu tablo ilk 6 ay için yüzde 40 mortalite (ölüm riski) taşıdığından ameliyat şansı olup olmadığı şansı araştırılmıştır. Doktor Murat Tuzcu'nun da danışman hekim olarak katıldığı incelemede, ana damar ve üst koroner damarda ciddi darlıklar olmakla birlikte anatomik yapının ameliyata uygun olduğu görülmüştür. Ayrıca mitral kapağında önemli bir kaçak olduğu saptanmıştır.''

OPERASYONUN RİSKİ

Doç. Dr. Atıf Akçevin, bu durumda sorunun, ameliyatın yararlı olup olmayacağı sorunu olduğunu vurgulayarak, by-pass yapılan damarların kanlandırdığı bölgede hayatiyet olmaması halinde ameliyatın hiçbir işe yaramayacağını, yapılan nükleer araştırmada hücrelerin halen hayatta olduğunun görüldüğünü söyledi.

İlhan Selçuk'a operasyonun riskinin yüzde 15 dolayında olacağının hesaplandığını dile getiren Akçevin, buna karşın cerrahi müdahaleden kaçınmanın daha büyük bir risk taşıdığı düşünülerek hastanın bu sabah ameliyata alındığını ifade etti.

Akçevin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ameliyat başlangıcından itibaren hastaya yoğun kalbi destekleyici tedavi verilmeye başlanmıştır. Açık kalp ameliyatı sırasında kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasındaki kapak tamir edilmiş ve biri sol göğüs damarı, diğerleri bacaktan alınan toplardamarlar olmak üzere 4 adet by-pass yapılmıştır. Bu sırada kalp adalesinde yaygın enfarktüs alanları olduğu görülmüştür. Ameliyatın sonuna doğru yardımcı dolaşım desteği sağlanarak yoğun kalp destekleyici ilaç tedavisi başlanmıştır. Kalbin genel durumunu daha emniyetle kontrol altında tutabilmek için göğüs kemiği kapatılmadan sadece cilt dikilerek hasta yoğun bakıma alınmıştır. Takip eden günler içinde genel durumu düzeldikten sonra göğüs kemiği kapatılıp, uyandırılacaktır.''

''UMUTLUYUM''...

Doç. Dr. Akçevin, ''ameliyatın başarılı geçip geçmediği'' sorusuna da ''Ameliyatın tam olarak başarılı geçtiğini söylemek için hastanın taburcu olması gerekir, ama bu süre içinde bizi üzecek derecede hayati parametrelerinde geriye gidiş gözlenmedi. Bu önemli. Umutluyum diyebilirim'' yanıtını verdi.

İlhan Selçuk'un doktoru Oryal Gökdemir de basın mensuplarının ''İlhan Selçuk'un şu anki durumunda gözaltına alınmasının bir etkisi var mıdır'' sorusu üzerine, ''Bunun cevabı kolay. 'Etkilememiş' diyemeyiz, ama 'tek neden budur' demek de yanlış olur'' dedi.

Bir süredir Vehbi Koç Amerikan Hastanesinde tedavisi süren Selçuk'un kalp ameliyatına sabah 07.30 sıralarında başlandı.

Doç. Dr. Atıf Akçevin ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat, saat 16.50'de sona erdi.