kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Cumhurbaşkanı'na yetki verilebilir"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanı partiler üstüdür, 301'le ilgili yetki verilebilir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki 301 tartışmalarına Katar'ın başkenti Doha'dan katıldı.

Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın 301 ile lgili yetkinin Adalet Bakanlığına verilmesinin daha doğru olduğunu ifade etmesinin ardından Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak "Cumhurbaşkanı partiler üstü bir makam olduğu için kararın verilmesi çok daha güven telkin eder düşüncesiyle böyle bir adımın atılmasının faydalı olacağına inandık" dedi.

Başbakan Erdoğan, Katar Kralı Al Thani'nin verdiği yemeğin ardından kaldığı Four Seasons Hotel'de gazetecilerin "TCK 301 ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. TBMM başkanının açıklaması oldu. Bununla ilgili görüşleriniz nelerdir" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Biz bu konuyla ilgili konuyu grubumuzda enine boyuna görüştüğümüz gibi bazı sivil toplum örgütleriyle de yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bu adımı attık. Olayın adalet bakanlığında kalmış olmasının da getireceği sıkıntılar şu olacaktı; hep şu söylenecekti, 'Adalet bakanı siyasidir, işte siyasi olarak böyle bir kararı verdi' diyeceklerdir. Olumlu olduğu zaman farklı yaklaşacaklar, olumsuz olduğu zaman farklı yaklaşacaklar. Cumhurbaşkanı ise partiler üstü bir makam olduğu için cumhurbaşkanlığı makamında böyle bir değerlendirmenin, böyle bir adımın atılması, kararın verilmesi çok daha güven telkin eder düşüncesiyle biz böyle bir adımın atılmasının faydalı olacağına inandık. Buradan hareketle de adımı böyle attık."

ADALET KOMİSYONU 301'İ CUMA GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören yasa teklifini, 18 Nisan Cuma günü görüşecek.

Komisyon, TCK'nın 301 ve 305. maddesinde değişiklik öngören teklifi için gündem yaptı. Komisyon, teklifi 18 Nisan Cuma gönü görüşmeye başlayacak ve görüşmelerin tamamlanmaması halinde 19 Nisan Cumartesi günü de işin bitimine kadar çalışmaya devam edecek.

Teklifin, tali komisyon olan TBMM AB Uyum Komisyonunda ise 16 Nisan Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305'nci maddeleriyle ilgili değişiklik teklifinin bu hafta Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi ve ardından da Genel Kurul gündemine getirilmesi beklenirken, kanun teklifiyle cumhurbaşkanına kovuşturma yetkisi verilmesine ilişkin tartışmalar da kızıştı. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın "Cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakır" açıklamasının yanı sıra muhalefet de, Cumhurbaşkanlığı'na kovuşturma yetkisi verilmesine tepkili.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, yetkinin cumhurbaşkanına bırakılmasının, Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik dış baskı ve etkilerin yaygınlaşmasına neden olacağını belirterek "Cumhurbaşkanlığı makamı tartışmalı hale gelecektir" dedi. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise teklifin tümüne karşı olduklarını belirterek "içeriğiyle ilgili değiliz, değiştirilmesine karşıyız" dedi.

TCK'nın 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin 16 Nisan Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenirken, teklifte yer alan ve kovuşturma yetkisinin Adalet Bakanlığı'ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı'na verilmesini öngören düzenleme, tartışmalara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı'na bırakılmasından rahatsız olduğu kulislerde dile getirilmeye başlanırken, Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan da "cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakır" açıklaması geldi.

Kovuşturma yetkisiyle ilgili tartışmalara muhalefet partileri de katılırken, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, 301'le ilgili değişikliğe tümden karşı olduklarını belirtirken, kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanına bırakılmasının ciddi sorunlar yaratacağını söyledi. 301'le ilgili Türkiye'den değişiklik bekleyen Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında benzer düzenlemeler olduğunu hatırlatan Okay, "her ülkede devlete, millete, ulusal bütünlüğe hakaret etmek, bu değerleri aşağılamak suç. Kaldı ki 301'nci madde de eleştirmek suç değil. Bu teklifin geliş biçimine baktığımızda, Barroso'nun gelişine göre düşünülmüş olduğu görülüyor. Pek çok teknik hatayı ve yanlışı içeriyor. Bu teklif, dayatmacı siyasetlere iktidarın nasıl teslim olduğunu gösteriyor. Barroso geliyor diye kanun düzeltmeye kalkmak Türkiye için üzüntü verici bir tablo" dedi.

Kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanına bırakılmasına da tepki gösteren Okay, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin anayasanın 104'ncü maddesinde sıralandığını hatırlattı. Yapılmak istenen düzenleme ile cumhurbaşkanlığı makamının, konumunun tartışmaya açılacağını ifade eden Okay, "bu düzenleme dava açma aşamasında, cumhurbaşkanlığı makamına yönelik dış baskı ve etkilerin yaygınlaşmasına neden olacaktır. İkinci cumhuriyetçi, yeni Osmanlıcı bazı isimler hakkında Cumhurbaşkanlığı makamı üzerinde baskılar oluşacaktır. Bu durum kuvvetler ayrılığı ilkesini de zedeleyecektir. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Ancak bu düzenleme ile cumhurbaşkanlığı makamı tartışmalı bir hale gelecektir. Bu da sağlıklı bir durum değildir. Düzenleme ile cumhurbaşkanının yargıya doğrudan müdahalesi sözkonusu olacak, cumhurbaşkanı tarafından hakkında dava açılanlar, açılmayanlar ayrımı doğacak." diye konuştu.

"İÇERİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL DEĞİŞTİRİLMESİNE KARŞIYIZ"

301 ve 305'nci maddeyle ilgili en sert muhalefeti yapan Milliyetçi Hareket Partisi ise kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinden çok 301'in değiştirilmesine tepki gösteriyor.

ANKA'ya değerlendirmede bulunan MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, MHP olarak 301'de değişiklik yapılmasına karşı olduklarını belirterek "Bunu net olarak ifade ettik her platformda. Türklüğe hakareti, devlete hakareti, devletin organlarına, kurumlarına hakareti kim neden istiyor, bu sorunun cevabı, 301'in Türkiye'nin önüne neden getirildiğini de ortaya koyacaktır." dedi.

Paçacı, 301'le ilgili değişiklik teklifinin tümüne karşı çıktıklarını belirtirken, "kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanına bırakılması" konusundaki tartışmaları ise "biz bu tartışmalara girmiyoruz, bizim için içeriği değil, 301'in değiştirilmek istenmesi önemli. Biz buna karşı çıkıyoruz" dedi.

KAMPANYA BAŞLADI

Paçacı, 301'le ilgili MHP'nin bir süredir hazırlık içerisinde olduğu kampanyanın startını reklam filmleri ile verdiklerini belirterek "301'i milletin her ferdine gösterebilmek amacıyla bu kampanyayı düzenliyoruz. Kampanya,301 nedir, neden önemlidir sorusunun yanıtlarını veriyor" dedi.

AKP'Lİ FIRAT'TAN 301 YORUMU


AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, 301. madde değişikliği teklifinde soruşturma açma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesine yönelik yapılan eleştirilere, "Kimi istiyorlarsa buyursunlar, önersinler kabul edelim" dedi.

Fırat, ANKA'ya yaptığı açıklamada, eleştirilerin önemli olmadığını belirterek, "İlla Cumhurbaşkanı olacak diye bir şey yok. Kimi istiyorlarsa buyursunlar önersinler kabul edelim. Adalet Bakanını istiyorlarsa onu getirsinler, kabul edelim. Komisyona gelecek, orada bir şekil verilir" diye konuştu.

AJANSLAR