kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yıllardır takip altındayım

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Andıçta AB çıkarları için çalışmak gibi ilginç iddia var...
Ben Türkiye'nin çıkarlarının AB ve ABD ilişkilerine bağlı olduğunu düşünüyorum. AB'yle birlikte olduğumuz zaman, bir bölgesel güç içinde yer alabiliriz ve bu Türkiye'nin istikbali olur diyorum. Buradaki sorun da AB'nin, Türkiye'nin çıkarlarına değil, var olan statükoya dokunması. Ne diyor AB, komşularınla iyi geçineceksin, fikir özgürlünden taviz vermeyeceksin, azınlıkların haklarını koruyacaksın... Şimdi bunların Türkiye'nin çıkarlarına kötü tarafı ne?

* Askerin, sivil toplum kuruluşlarına bu ilgisi niye?
Siyasette asker ve sivil bürokrasinin ağırlığının olmaması lazım. Siyaseti, siyasi partiler yapmalı. Türkiye, asker ve sivil bürokrasinin kurduğu bir cumhuriyet. Bu cumhuriyetin kurulduğu dönemde köylü toplumuyduk. Asker ve sivil bürokrasisi yukarıdan bu toplumu evrimleştirecekti. O zaman gerçekten ileri dünya boyutlarını getirecek bir girişimdi bu. Sonunda bir elit yaratıldı. Ama zamanla değişti; liberal ekonominin hâkim olmasıyla toplum, köylülükten orta sınıfa doğru hareketlilik yaşadı. Bunun getirdiği ekonomik ve sosyal dinamizm var. Demokratikleşme talebi yoğunlaştı. Demokratikleşme ve orta sınıfın gelişimi, asker ve sivil bürokrasi yönetimiyle çelişiyor. Dolayısıyla, iktidarı bırakmak istememe durumu var. Bu istihbarat çalışmasını da siyasi güçlerinin devamını sağlamaya yönelik bir çaba olarak görüyorum.

* Takip altında olmak nasıl bir duygu?
Benim gizli bir durumum yok ama yıllardır takip altında olduğumu, izlendiğimi biliyorum. Bunu da tahmin ediyorum. Onun için andıça hiç şaşırmadım. Ama bu son doküman takipse bile, çok kötü bir takip. İstihbarat demek, bunların hangisinin doğru olduğunu çıkarmaktır. Yoksa bunları alt alta sıralamak istihbarat değildir. Herhangi bir adamın ilişkilerini alt alta sayarsak ne komplolar ortaya çıkar.