kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Soros yılda 2 milyon dolar para veriyor

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Andıçta Soros'dan da bahsediliyor. Soros, bu paraları gerçekten niçin veriyor?
Soros'un iki yanı var; biri işadamı ve spekülatör olması. İkincisi ise 'Açık Toplum' dünya görüşüne çok inanmış biri ve bu iddialarını gerçekleştirmek için para harcıyor. Bu andıçta gördüğüm kadarıyla ilişkiler, Amerikan Temsilciler Meclisi'ne bağlanmış. Ama Soros, Bush'un iktidardan inmesi için 15 milyon dolar harcadı. Şimdi Soros ile Amerika yönetimi nasıl aynı çalışmanın içinde olabilir? Soros, 'Açık Toplum' fikri için dünyada yılda 600- 700 milyon dolar harcıyor. Yarısından çoğunu açık toplum olmadığını düşündüğü Amerika'da harcıyor.

* Türkiye'de ne kadar harcıyor?
Açık Toplum Enstitüsü'nün harcadığı para yılda 2 milyon dolar civarında. O da gayet şeffaftır. Hiçbir proje parasal olarak üçte birden fazla desteklemez. Projelerin üçte ikisini başka birileri destekliyor. Ben de enstitünün danışma kurul başkanıyım. Hangi projenin destekleneceğine biz karar veriyoruz. Sokak çocuklarından sanata kadar birçok projeyi destekliyoruz. Şimdi Soros, 2 milyon dolara mı Türkiye'yi değiştirecek? Böyle mantık mı olur?

* Ama Soros da tartışmalı bir isim...
Tabii insanları, bu adamın bu parayı hobi ve ideal olarak harcadığına ikna etmek zor. Adamın 12 milyar dolar serveti var. Bunun 600 milyon dolarını her yıl bu işe harcıyor. "Niye harcıyor, mutlaka menfaati vardır" deniliyor. Ama Soros 75 yaşına gelmiş; yatı, uçağı sevmiyor. Bu onu mutlu ediyor. Hangi projeye verileceğine de hiç karışmazlar.