kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis'te "301" haftası

Yeni Haber
Meclis yoğun bir haftaya daha hazırlanıyor. Görüşmeleri üç haftadır devam eden sosyal güvenlik maratonunu bu hafta tamamlamaya hazırlanan Meclis'in en önemli gündem maddesi ise Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi olacak.

AKP, uzun süredir kamuoyunda tartışmalara yol açan TCK'nın 301'nci maddesine yönelik ilk adımı, AKP'li Veysi Kaynak'ın imzasını taşıyan ve TCK "nın 301'nci maddesinin yanı sıra 305'nci maddesinde de değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunarak atarken, geçen hafta da AKP ile CHP'li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu arasında 301 krizi yaşanmıştı. Teklifin Meclis Adalet Komisyonu'na sevk edilmemesine tepki gösteren AKP, Mumcu'dan "acelesi yok, Meclis Başkanı'nın sevk etmesini uygun gördüm" yanıtını almıştı. 301'le ilgili teklif, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın Çin dönüşüne kalırken, dün Türkiye'ye dönen Toptan'ın da teklifi Pazartesi günü Meclis Adalet Komisyonu'na sevk etmesi bekleniyor. Teklif, Meclis İçtüzüğü gereği, 48 saat geçtikten sonra da 16 Nisan Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Teklif görüşmelerinin, iktidarla muhalefet partileri arasında sert tartışmalara sahne olması bekleniyor. CHP ve MHP, 301'nci maddede değişiklik teklifine ve "kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesi"ne tepki gösterirken, DTP'nin ise "301 tümüyle kaldırılmalı" görüşüne rağmen teklifi desteklemesi bekleniyor. AKP'nin muhalefetten gelen "kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesiyle" ilgili eleştirileri karşısında komisyonda geri adım atabileceği iddialarına rağmen Başbakan Erdoğan'dan gelen "kovuşturma yetkisi cumhurbaşkanında olacak" açıklaması nedeniyle AKP'nin bu düzenlemede ısrarlı olacağı kaydediliyor. Teklifin Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilmesiyle önümüzdeki hafta da Meclis Genel Kurulu gündemine geleceği belirtiliyor.

SOSYAL GÜVENLİK MARATONU BU HAFTA TAMAMLANACAK

Meclis Genel Kurulu'nun gündemini ise bu hafta da sosyal güvenlikle ilgili tasarı oluşturacak. Görüşmelerine 3 haftadır devam edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının bu hafta yasalaşması bekleniyor. 6 bölümden oluşan tasarının görüşmelerine ise 69'ncu maddeyle devam edilecek. Tasarının geçen hafta kabul edilen maddeleri ise "milletvekilleri ve yakınlarının genel sağlık sigortası kapsamı dışında tutulması, doku ve kök hücre tedavilerinde, sigortalılardan katılım payı alınmaması, gazilerin ihtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin, herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin karşılanması, sigortalıların ilk 10 yılında aylık bağlama oranının yüzde 3 olması, ücretsiz olarak doğum iznine ayrılan kadınların, sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanabilmesi, sigortalıların yaşlılık aylığı hesaplanırken, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan sürelerinın eski mevzuata, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışma sürelerinin ise yeni mevzuata göre oransal olarak hesaplanması, fiili hizmet süresi kaldırılan meslek gruplarının şu ana kadar kazandıkları sürelerin, 3 bin 600 gün koşuluna bakılmaksızın yaşlarından düşülmesi, hiçbir sosyal güvenlik güvencesi olmayan kişilere verilen yeşil kartın kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılması ve bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınması" gibi düzenlemeler öngörüyor. 15 Nisan Salı gününden itibaren devam edecek olan görüşmeler nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nun saat 24.00'e kadar çalışması bekleniyor. Görüşmelerin bitirilmesi için çalışma saatlerinin uzatılabileceği kaydediliyor.

AFET TASARISI KOMİSYONDA

Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nun gündemini ise Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun tasarısı oluşturacak. Tasarıyı 16 Nisan Çarşamba günü görüşecek olan komisyon 17 Nisan'da ise Turizm Teşvik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı ele alacak.

(ANKA)