kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şanlıurfa'nın isotu markalaştı

Hülya KARABAĞLI/ ANKARA
Şanlıurfalı üretici Çerkes Korkmaz, kent merkezindeki "Şanlıurfa İsot Evi"ni tescillettirdi. Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi'nden, "Şanlıurfa İsot Evi"ne tescil belgesi çıktı. Buna göre, isot, bir basamak atlayarak AB standardına yükseldi. Korkmaz'ın İsot Evi, denetleme açısından da kapılarını dünyaya açmış oluyor. Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Bakanlığı, isotçu Çerkes Korkmaz'ın uzun süredir mücadelesini verdiği tescil müjdesini sonuçlandırdı. Başkanlık, isot evine tescil belgesi verdi. Başkanlık, Korkmaz'a verdiği belgede, "Şanlıurfa İsot Evi'nin tesciline karar verildi" dedi. Belgeyi, duvarına asan Korkmaz, "Artık, dünya markası oldum. Belge, ne tür denetim olursa olsun kapım açıktır. Dükkânım ve çalışanlarımla bir AB standardını yakaladık" dedi. İso , lahmacun ve diğer kebap türleri ile çiğköftenin olmazsa olmaz malzemesi. İsot, coğrafi işaretleme de Şanlıurfa bölgesine ait. Bölgede, kurutulmuş bibere verilen bir isim. Eski Türkçe kökenli olan kelime 'ısı' ve 'ot' kelimelerinin birleşmesinden geliyor. Yaz aylarında Urfa biberi güneş gören düz alanlarda içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılıyor. Birinci gün toplanan kurutulmuş biber pembe, 2. gün toplanan kırmızı, 3. gün ise siyaha yakın bir renk alıyor.