kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Toyota'nın robotu

Japon otomotiv devlerinin robot rekabeti kızışıyor

Özhan TEZEL/ EKONOMİ
07.04.2008
Honda ve Toyota arasındaki rekabet yol dışında da sürüyor. İnsansı robot geliştiren iki üreticinin teknoloji mücadelesi yeni nesil robotlarla iyice kızıştı..
Otomotivde rekabet artık fiyat ile değil, teknolojiyi pazarlama stratejileri ile kızışıyor. Dev otomobil üreticileri son teknoloji ürünler için milyonlarca doları Ar&Ge faaliyetlerine yatırıyor, tüketiciler ise kim daha teknolojik ise ondan yana tavır koyuyor. Güvenlik, performans ve konfor ile renklendirilmiş mükemmel sürüşü hedefleyerek yapılan bu teknoloji yatırımlarının tek bir amacı var insan hayatını daha da kolaylaştırmak. Tıpkı Japon üreticiler Honda ve Toyota'nın yardımsever insansı robotları gibi. Her iki üreticinin robotları farklı kişiliklere sahip olsalar da aynen 'patronları' gibi koyu bir rekabete girmiş durumdalar. Geliştirilen en son teknolojilerle gerçek yaşam ortamlarında kullanılabilecek insansı robotu üretme konusunda Honda'nın öncü olduğu tartışılmaz bir gerçek. Honda'nın daha düne kadar rakipsiz olan insansı robotu Asimo sık sık güncellenirken, son sürüm Asimolar'ın ziyaretçilere kılavuzluk etme, içecek sunma becerisi ile insanlara kesintisiz hizmet edip kendi kendini şarj etmesi büyük alkış alıyor. Asimo'nun yaklaşan kişilerin hareketlerini öngörüp geriye adım atması, yolu açması yada yürümeye devam etmesi ise Honda'nın teknoloji manifestosu gibi.

KONSER VERİYOR
Rekabete sonradan katılan Toyota'nın robotu ise tıpkı bir isimsiz kahraman gibi ne görev verilirse yapıyor. Önce trampet ardından ise keman çalarak şov yapan Toyota'nın robotunun bir ismi yok. O'na 'Yardımcı Robot' deniyor. Elleri ve kollarında toplam 17 adet eklem bulunan bu isimsiz kahraman insan gibi davranarak size bir resital sunabiliyor. 'Yardımcı Robot' ile ev içi görevleri, hasta bakıcılığı ve sağlık hizmetleri, üretim ve kısa mesafeli kişisel taşıma sunan Toyota, teknolojisinin gücünü robotlarının bu kabiliyetleriyle gün ışığına çıkarıyor. Otomotivde dev rekabet artık teknoloji savaşlarıyla sürüyor. Savaşın en ilgi çekici karakterleri ise sevimli olduğu kadar korkutucu da olan insansı robotlar.