kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD ekonomisi aralık ayından beri resesyona girdi

ABD Ekonomik Araştırmalar Bürosu Başkanı Feldstein, ABD'nin resesyonda olduğunu ve Fed'in adımlarının sorunu çözmeye yetmeyeceğini söyledi..
ABD'nin resesyona girip girmediğine yönelik tartışmalara ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu Başkanı Martin Feldstein'da katıldı. Feldstein yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin aralık veya ocak ayından itibaren resesyona girdiğini söyledi. Feldstein, ekonomi ile ilgili tahmin yürüten profesyonellerin ABD'nin resesyona girdiği konusunda açıklama yapmakta biraz ağır davrandıklarını söyleyerek, ABD'nin içerisinde bulunduğu resesyonun önceki iki resesyona kıyasla çok daha derin ve uzun süreli olabileceği uyarısında bulundu. Feldstein, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) krizi çözmek için attığı adımların sorunun özüne yönelik olmadığı için etkisiz kalacağını belirterek, ABD'li tüketicileri zor bir dönemin beklediğini sözlerine ekledi.

'VERİLER KÖTÜ GELECEK'
ABD'nin Gayri Safi Milli Hasılası ile ilgili rakamların zaman zaman iyi çıkmasının yanıltıcı bir veri olduğuna işaret eden Feldstein, "Birkaç çeyreğin ardından aylık büyüme rakamlarının gerilediğini göreceğiz. Önceden de belirttiğim gibi istihdam, üretim ve tüketim gibi tüm veriler aşağı yönlü bir trend içerisinde bulunuyor" dedi. Feldstein yaptığı açıklamada yılın ikinci yarısında görülecek bazı tenzilat hareketlerinin tüketimi tetikleyebileceğine işaret ederek, "Ama bu noktada tüketici güvenine fazla güvenmemek gerekir" diye konuştu.

'FAİZ İNDİRİMİ KURTARMAZ'
ABD Hükümeti'nin hazırladığı yardım paketinin de ekonomiyi hareketlendirme konusunda yetersiz kalacağına değinen Feldstein, "Gelecek olan bu paralar kredi kartı ve mortgage olmak üzere borç kapamaya yönelik kullanılacak" dedi. Fed'in piyasalara likidite pompalamasının da sorunların çözümüne fazla katkıda bulunmayacağını söyleyen Feldstein, "Çözüm diye atılan adımlar sorunun kaynağına yönelik yapılmıyor. Fed likidite sağlıyor ama bunun mortgage kredilerini ödemekte zorluk çekenlere bir katkısı yok" dedi ve ekledi: "Yeni faiz indirimleri satılamayan evlerin satışını hızlandırmayacak"