kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kovuşturma yetkisi kime verilecek?

Yeni Haber
Kapatma davasının ardından kamuoyundaki tartışmaları yumuşatmak amacıyla rotayı AB reformlarına çeviren AKP, uzun süredir rafta beklettiği 301. maddeye yönelik düzenlemeyi Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor. Ancak 301. maddeyle ilgili "kovuşturma" yetkisinin kime verileceği konusunda AKP'de hala kafalar karışık. Partideki farklı görüşler nedeniyle, kovuşturma yetkisinin Adalet Bakanlığı'na mı yoksa Cumhurbaşkanlığı'na mı verileceği tartışmaları sürerken, son kararın Pazartesi günü yapılacak AKP MKYK'da verilmesi bekleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından izleyeceği stratejiye ilişkin yol haritası belirleyen AKP, sadece siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin anayasa değişikliği planlarını şimdilik askıya alarak AB reformları kapsamında bulunan değişikliklere yöneldi. Bu reformlar arasında ise AB'nin uzun süredir baskı yaptığı TCK'nın 301. maddesine ilişkin düzenleme ilk sırada geliyor. Kapatma davasının ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle, yine uzun süredir rafta beklettiği 301. maddeye yönelik çalışmalarını hızlandıran AKP'de, "kovuşturma yetkisinin kime verileceği" konusunda ise henüz netlik sağlanmadı. Kovuşturma yetkisinin kimde olacağına ilişkin daha önce üç seçenek üzerinde durulurken AKP'li kurmaylar, yapılan son çalışmalarla bu seçeneği üçten ikiye indirdi.

KURUL SEÇENEĞİNDEN VAZGEÇİLDİ

AKP'nin kovuşturma yetkisiyle ilgili vazgeçtiği seçeneği ise "yetkinin oluşturulacak yeni bir kurula verilmesi" oluşturuyor. Daha önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin arasında kovuşturma yetkisinin kime verileceği konusunda görüş ayrılığı yaşanmıştı. Çiçek, bu yetkinin oluşturulacak bir kurul tarafından yapılması konusunda ısrarcı olmuştu.

BAKAN ŞAHİN KOVUŞTURMA YETKİSİNİ İSTİYOR

Kovuşturma yetkisiyle ilgili tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, yetkinin eskiden olduğu gibi Adalet Bakanlığı'nda olmasını istediği kaydediliyor. Ancak Şahin'in bu yöndeki görüşünün parti içinde benimsenmediği dile getiriliyor.

GÜL'E DE SORULACAK

AKP içerisindeki ağırlıklı görüşü ise kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı'na bırakılması oluşturuyor. AKP'nin bu konuda Cumhurbaşkanı Gül'ün de görüşünü alacağı ve kararı bu görüşler doğrultusunda netleştireceği ifade ediliyor. AKP'nin, kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanlığına verilmesi yönünde karar alması durumunda ise TCK'nın 304 ve 305'nci maddelerinde de değişikliğe gidilecek.

MKYK'DA TARTIŞILACAK

AKP kurmayları, kovuşturma yetkisiyle ilgili olarak "Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı" seçenekleri üzerinde durulduğunu ve kararın henüz netleşmediğini belirtirken, kararın da Pazartesi günü yapılacak MKYK toplantısında verileceğini kaydettiler.

301'İN SON HALİ

-301. maddenin 1. fıkrasındaki cezanın üst sınırı 3 yıldan 2 yıla inecek. Böylece, TCK'nın 51. maddesine göre, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezaları paraya çevrilip ertelenebildiği için 301'den cezaevine girmek de zorlaşacak.

-Maddenin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi" şeklindeki 2. fıkrasındaki "alenen" sözcüğünün başına "kasten" kelimesi getiriliyor. Böylece her açıklamaya dava açmak zorlaşacak.

-301. maddenin ilk fıkrasındaki "Türklüğü" kelimesi, "Türk Milleti" olarak değiştiriliyor. Cezaya konu kapsam böylece daraltılıyor.

- "Suçun yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması"na ilişkin 3. fıkra, 301. maddeden tamamen çıkarılıyor.

-301. maddeye aykırı hareket edenlerle ilgili cezanın üst sınırının da 3 yıldan 2 yıla düşürülmesi düzenleniyor.

-301'den dava açma yetkisinin kime verileceğini düzenleyen fıkranın ise boş bırakıldığı dile getiriliyor. Mevcut haliyle kovuşturma yetkisi Adalet Bakanlığı'nın izninde bulunuyor.

(ANKA)