kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Duygusal durumunu göz önüne alıp bir anne adayına iç açıcı tavsiyelerde bulunmaya özen gösterin.

Bana akıl verme, huzur ver

İlknur Akman
Hamileyken akıl vereniniz çok oluyor. Bir de anne ve babalar devreye girdi mi, işler daha da karışıyor... Ama 'Herkes kendi hamileliğini yaşar,' demek ve bunun sizin çocuğunuz olduğunu söylemek hiç de ayıp değil..
Her kadın hamileliği farklı şekilde geçiriyor ve siz nasıl geçiriyor olursanız olun, büyük ihtimalle bebeğiniz olması gereken boyuttadır. Yine de etraftaki herkes karnınızın olması gerekenden çok büyük veya çok küçük olduğunu söylüyor ve yorum yapıyor olabilir. "Ay ne kadar kilo almışsın," veya "Fil gibi olmuşsun," gibi laflar sizi üzebilir, özellikle de eğer aldığınız kilolar yüzünden kendinizi rahatsız hissediyorsanız. Ya da tam tersi "Yeterince iyi beslendiğinden emin misin?" ve "Çok zayıf görünüyorsun her şey yolunda mı?" gibi sözler her ne kadar iyi niyetle söylense de savunmasız bir anınızda endişelenmenize neden olabilir. Eğer hamileliğinizle ilgili bu eleştiriler sizi rahatsız ediyorsa, olabildiğince sakin ve anlayışlı bir şekilde bu yorumlardan rahatsız olduğunuzu söylemekten çekinmeyin. Aileniz ve arkadaşlarınızdan bu konular üzerinde fazla durmamalarını isteyebilirsiniz. Hamilelikle ilgili bir başka sorun da, istemeden de olsa etrafınızdaki kişilerin kendi hamilelikleri hakkında konuşması veya meraktan sizin onları konuşmaya teşvik etmenizdir. Ama anlattıkları bazı şeyler cesaret verici ve faydalıyken (özellikle de kafanıza takılan bir sorun varsa), bazıları tamamen korkutucu olabilir. Daha önce çocuk sahibi olanlar, hamile bir kişinin endişe verici hikâyeler karşısında neler hissettiğini unutmuş olabilir. Kibarca ama açık bir şekilde tatsız ve zorlu geçen doğum hikâyeleri duymak istemediğinizi de söylebilirsiniz. Boş yere endişeye kapılıp kendinizi strese sokmaktan çok daha iyi!

EŞİNİZDEN DESTEK İSTEYİN
Eşinizin anne babası, akrabaları veya üvey anne babası ile sorunsuz bir şekilde geçinen şanslı kişilerden biriyseniz, hamilelikte bazı şeylerin eskisi gibi olmadığını görünce şaşırmayın. Her ne kadar aileye büyük bir mutluluk getirse de hamileliğin, aynı zamanda nesiller ve kişiler arası duygu farklılıklarına da neden olabileceğini unutmamamız gerekiyor. Mesela eminim, anneniz şimdiden hamilelik ve çocuk bakımı konusunda tavsiyeler vermeye başlamıştır... Eğer zamanın değiştiğini düşünüyor ve hamileliğinizi geçirir ve çocuğunuza bakarken farklı yöntemler uygulamak istiyorsanız, bu yüzden küsme noktasına gelmeniz olası. Aynı şekilde kayınvalidenizin de kendine göre, hatta annenizin görüşlerine bile uymayan fikirleri olabilir... Aile içinde "Neden bu kadar çok çalışıyorsun?" veya "Bebek doğduktan sonra işi bırakmayı düşünüyor musun?" gibi sorularla sıkça karşılaşıyorsanız ve eğer bunlar canınızı sıkmaya başladıysa, eşinizden yardım isteyin. Onunla birlik olup, çocuk bakımı ve iş konularında kararlarınızı beraber aldığınızı gösterin ki, aile bireyleri size fazla müdahale etmeye kalkışmasın.

BÜTÜN KIZLAR TOPLANIN
Çocuğu olmayan veya yakın gelecekte çocuk sahibi olmak istemeyen kız arkadaşlarınızla aranız nasıl? Bizden söylemesi, bu aralar ilişkileriniz gerginleşebilir. Aklınız doğum öncesi kontrol randevuları, bebeğin günde kaç kez tekmelediği ve hangi doğum kursuna yazılmanız gerektiği gibi konularla meşgul olduğu için, arkadaşlarınız sohbet konularınızın çok sınırlandığını düşünebilir ve hatta bunları dinlemekten sıkılabilir. Öyle ki hamile kalmadan önceki arkadaşlarına ne olduğu ve yeniden eskisi gibi olup olamayacağınız konusunda endişelenebilirler. Ama gerçek şu ki, siz artık hayatın faklı bir dönemine doğru ilerliyorsunuz. O yüzden arkadaşlarınızla ilişkiniz bebek doğduktan sonra daha da değişecek. Ancak hayat tarzınız değişiyor diye, sizin için çok önemli olan bir arkadaşınızın değerini yitirmesi gerekmez. Eğer arkadaşlıklarınızın kıymetini biliyorsanız, ilişkilerinizin devam etmemesi için hiçbir sebep yok. Gece dışarı çıkıp kalabalık ve sigara dumanı altında bir bara gitmek hamilelikte pek çekici bir teklif olmasa da, hâlâ imkanınız varken onlarla buluşup bir şeyler yapmaya, hoşça vakit geçirmeye çalışın.