kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fok katliamı başladı!

Yeni Haber
Dünyanın en büyük deniz memelisi avı Kanada'nın güneyindeki buzlarla kaplı St. Lawrence Körfezi'nde başladı.

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Kurumu Sözcüsü Phil Jenkins, yoğun buz tabakası nedeniyle avcıları taşıyan 16 teknenin fok sürülerine henüz yaklaşamadığını açıkladı. Şu ana kadar yalnızca 15 fokun öldürüldüğünü belirten Jenkins, "Bu çok yavaş bir başlangıç" dedi.

* KANADA'DAKİ KORKUNÇ KATLİAMIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Kanada hükümeti, bu yılki av sezonunda 275 bin fokun öldürülmesine izin verdi. Hayvan hakları savunucuları, 'zalimce' yapılan avlamanın fok popülasyonuna zarar verdiğini iddia ediyor. Avcılar ve hükümet ise avlanmanın insanolduğunu savunurken balıkçıların önemli bir gelir kapısından mahrum edilemeyeceğini vurguluyor. Av sezonu, izin verilen sayıya ulaşılıncaya kadar sürecek.



Fok avı, özellikle avlanma yönteminin neden olduğu kanlı görüntüler nedeniyle eleştiriliyor. Avcılar, uzun saplı bir tür çekiç olan 'hakapik'le fokların kafataslarına seri darbeler indiriyor. Karla kaplı zemini kırmızıya boyayarak kaçmaya çalışan hayvanlar bir süre sonra hareketsiz kalıyor.

Daha sonra hayvanların değerli derileri yüzülüyor. Kanada hükümeti bu yıl, dünyanın tepkisine neden olan avlanma görüntülerinin çekilmesini yasakladı.

Ayrıca derilerin hayvanlar can vermeden yüzülmesinin önüne geçmek için, fokların şah damarlarının kesilmesi zorunluluğu getirildi.

Yaklaşık 80 dolara alıcı bulan fok derileri daha çok Norveç, Rusya ve Çin'deki tekstilcilere satılıyor. Kanada, 2006'da fok avından 25 milyon dolar kazanmıştı. Avrupa Birliği; ABD, Hollanda ve Belçika'nın daha önce yaptığı gibi fok ürünlerinin ithal edilmesini yasaklamayı tartışıyor.

Kanada hükümeti, 1970'lerde 1,8 milyon civarındaki fok nüfusunun kontrollü avlanma sayesinde 2004'te 6 milyona yaklaştığını tahmin ediyor.

FOK AVCILARINI TAŞIYAN TEKNE ALABORA OLDU

Birçok uluslararası kurum ve bazı hükümetler tarafından eleştiri oklarına hedef olmasına ve engellenmeye çalışılmasına rağmen Kanada'da başlayan fok avında, ava çıkanları taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu 3 ya da 4 kişinin öldüğü bildirildi.

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı sözcüsü Michel Plamondon, Kanada'nın doğusundaki St. Lawrence Körfezi'nde batan teknede ölenlerin olduğunu açıkladı, ancak bir sayı vermedi ve teknedekilerin tamamının fok avcısı olduğunu söylemekle yetindi.

Bölgede avlanan diğer avcılar ise, kazada 3 ya da 4 kişinin öldüğünü bildirdi.

Yaklaşık 5,5 milyon fokun yaşadığı Kanada'da geçen yıl 270 bininin avlanmasına izin verilmiş, ancak 330 bin fokun avlandığı iddia edilmişti. Fok avı, derileri zarar görmemesi için fokların sopalarla dövülmesi ve canlı canlı yüzülmesi sebebiyle tepki görüyor.

Avrupa Birliği de yükselen tepkiler sebebiyle Kanada'dan fok ve ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

Belçika ve Hollanda, bundan böyle Kanada'dan fok kürkü ve omega-3 bakımından son derece zengin fok yağlarını ithal etmeyeceğini açıkladı.

Her yıl yapılan fok avının şekli ve av sonrası ortaya çıkan manzara korkunç olarak değerlendiriliyor.

Kanada Balıkçılık Bakanlığı tarafından sadece yetişkin fokların avlanmasına izin verildiği açıklansa da, avlanan fokların büyük bölümünü, derilerinin daha pahalı olması sebebiyle 3-4 aylık foklar oluşturuyor. Bu yavru foklar, avcıları gördüklerinde kaçmadıklarından, kalın sopalarla kafalarına vurulurken de savunmasız kalakalıyor. Ölesiye dövülen yavru foklar, daha sonra çengelli sopalarla buzların üzerinde teknelere sürükleniyor. Bu sırada hala ölmeyen birçok yavru fok canlı canlı yüzülüyor.

Kanada'nın dış ticaretindeki en büyük müşterisi ABD, Kanada'dan yavru fok kürkü alımını 1972'de, Avrupa Birliği ise 1983'te yasaklamıştı. Kanada'nın en büyük alıcıları ise Norveç, Rusya ve Çin.

FOK AVINA GÖRÜNTÜ YASAĞI

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı, tüm dünyanın tepkisine neden olan fok avına görüntü yasağı koydu. Bakanlık, avlanmanın yapıldığı güneydeki St. Lawrence Körfezi'ne gitmek isteyen basın mensuplarını, önceden izin almadıkları gerekçesiyle bölgeye sokmadı.

Bölgedeki protestoları organize eden grupların sözcüsü Rebecca Aldworth, Kanada hükümetinin vahşeti insanlığın gözlerinden kaçırmak için yasak koyduğunu belirterek, "bu gizlilikle orada neler olabileceğini buradan tüm dünyaya haykırıyoruz. Dünya bu vahşeti duymalıdır" dedi.

Yasağa tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı Sözcüsü Phill Jenkins, kimsenin seyahatini engellemediklerini belirterek, "amacımız, sadece bölgede devam eden avlanma sebebiyle insanların güvenliğini sağlamaktır" diye konuştu. Şu ana kadar fok avlanma izni verilen kişi ve kuruluşlarla kendilerine tanınan sayı hakkındaki soruları yanıtsız bırakan Jenkins'in bu tutumu, daha önce 275 bin olarak açıklanan sayının bu yıl da aşılacağı kuşkusuna neden oldu.

Yaklaşık 5,5 milyon fokun yaşadığı Kanada'da geçen yıl 270 bininin avlanmasına izin verilmiş, ancak 330 bin fokun avlandığı iddia edilmişti. Fok avı, derileri zarar görmemesi için fokların sopalarla dövülmesi ve canlı canlı yüzülmesi sebebiyle tepki görüyor. Avrupa Birliği de yükselen tepkiler sebebiyle Kanada'dan fok ve ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

Belçika ve Hollanda, bundan böyle Kanada'dan fok kürkü ve omega-3 bakımından son derece zengin fok yağlarını ithal etmeyeceğini açıkladı.
Haberin fotoğrafları