kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Fitne'ye dava

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçinin İslam karşıtı filmine Türk dernekleri, kendi ülkesindeki işverenler sendikası ve görüntüsünü kullandığı bir rapçi dava açıyor. BM de filmi kınadı..
Avrupa'nın "İslamlaştırılmasına" karşı başlattığı kampanya ve söylemlerle adını duyuran Geert Wilders, bu kez filmiyle tepki çekiyor. Siyasi parti lideri milletvekilinin önceki gün internetten yayımladığı 15 dakikalık filmi "Fitne" sert tepkiyle karşılandı. Yayımlayan sitelerden biri "çalışanlarına yönelik tehditler" gerekçesiyle filmi gösterimden kaldırdı. Hollanda İslam Federasyonu'nun avukatı Ejder Köse, dün Rotterdam kentindeki mahkemeye başvurdu. "Filmin yasaklanmasını ve Wilders'in halkın önünde özür dilemesini istediklerini" söyledi.

'ZARARIMIZI TAZMİN ETSİN'
"Müvekkillerim ifade özgürlüğüne saldırmıyor" diyen Türk avukat, İslam'a hakaret edilmesinin önüne geçmek istediklerini vurguladı. Wilders'in son dört yılda yaptığı açıklamaları da mahkemeye delil olarak sunduklarını belirterek "Nefret körükleyici konuşmalar yasasını ihlal ettiğini kanıtlayacağız" dedi. Hollanda işverenler birliği VNO-NCW başkanı Bernard Wientjes de ticari bağlantılarının film yüzünden zarar gördüğünü belirtip dava açacaklarını söyledi. Ürdün medyası, Hollanda ürünlerini boykota çağırırken; Arap Birliği zirvede boykot kararını ele alacak.

BM: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL
Fas kökenli Hollandalı rap şarkıcısı Edin de yönetmen Theo Van Gogh'un katili kılığına girdiği albüm kapağını kullandığı için Wilders'e dava açacağını söyledi. Hollanda'daki birçok Müslüman derneği ise filme sert tepki göstermedi. Bir derneğin başkan yardımcısı Yusuf Altuntaş ise "Bu görüntülerin birçoğunu daha önce gördük. Hollanda'da bir sorun olacağını sanmıyorum" dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da "Wilders'in hakaret içeren İslam karşıtı filmini kınıyorum. Burada ifade özgürlüğü söz konusu değil. Özgürlük, sosyal sorumluluk da taşımalıdır" dedi.
Haberin fotoğrafları