kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Diktatör seçime gitti halk kaçmaya başladı

Enflasyon yüzde 100 bin, işsizlik yüzde 80. Açlık kol geziyor... Zimbabve seçime gitti. Ancak binlerce kişi muhaliflerin restinden korkup komşu ülkelere sığındı..
İngiltere'den 1980'de bağımsızlığını ilan eden Afrika ülkesi, o tarihten bu yana Robert Mugabe tarafından yönetiliyor. Altıncı kez iktidara gelmek için kolları sıvayan "diktatör Mugabe"in ülkesinde 7 milyon seçmen dün demokrasi için sandık başına gitti. Dünya platformunda tek liderliği yüzde 100 binlik rakamla enflasyon alanında elinde tutan ülkenin geleceği, AB ve ABD'nin "persona non grata" (istenmeyen adam) ilan ettiği, hesaplarını dondurduğu, seyahat yasağı koyduğu Mugabe'nin iki rakibine bağlı. Ancak muhalifler, Mugabe'nin 2 milyon "hayalet seçmen" ekleyerek hile yaptığını iddia ediyor.

KOMŞU ÜLKELERE KAÇIYORLAR
Halka traktör, tarım malzemeleri ve yiyecek dağıttığı, muhalif mitingleri engellediği konuşuluyor. Seçim sonrası muhaliflerin sokak eylemleri yapabileceği iddiaları üzerine "Hele bir deneyin. Neler olduğunu göreceksiniz" diyen Mugabe, ordunun da desteğini arkasına aldı. Rakipleri Morgan Tsvangari ile Simba Makoni, Başkan Mugabe'yi 3 bin muhalifi işkence yapıp öldürtmekle suçlayarak uluslararası mahkemede yargılanmasını istiyor. Her 5 vatandaştan 4'ünün açlık sınırının altında yaşadığı, yüzde 80'inin işsiz olduğu ülkede binlerce kişi seçim sonrası şiddetten kaçmak için sınırdan Güney Afrika'ya akın ediyor (solda). 25 milyon Zimbabve dolarının 1 ABD doları ettiği ülkede halk pazara bir çanta parayla gidip, bir sepet yiyecekle dönüyor...
Haberin fotoğrafları