kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Otomobillere kara kutu!

Yeni Haber
İsviçre'de, genç sürücülerin otomobillerini daha dikkatli sürmeleri amacıyla kara kutu takılması uygulamasının başlayacağı bildirildi.

Bu uygulamayı başlatan İsviçreli sigorta şirketi Axa Winterthur'dan kaza araştırmaları yetkilisi Anton Brunner, otomobilin arka koltuğuna yerleştirilecek bu küçük kutunun kazanın nasıl olduğunu anlamaya yarayacak bazı verileri kaydedeceğini belirtti. Brunner, geçen yıl pilot bölge olarak seçilen Zürih kantonundaki uygulamaya dayanarak, "Bu kara kutuyla donatılmış otomobillerle genç sürücüler daha dikkatli sürüyorlar ve daha az kaza meydana geliyor" dedi.

Dolma kalem boyundaki bu kutunun 18-25 yaş arasındaki sürücülere pazartesi gününden itibaren bedava dağıtılacağı, bu uygulamayla yıl sonuna kadar ülkedeki yaklaşık 5000 otomobile bu kutudan takılmasının planlandığı belirtildi. Şirket, bu kutuyu takanların sigorta primlerinde indirime gidileceği taahhüdünde bulundu.

Avrupa Karayolları Güvenliği Ofisinin son araştırmasında, İsviçre otoyollarının, bir milyar kilometrede iki ölüden az bir oranla Avrupa otoyolları arasındaki en güvenli otoyollardan biri olduğunu ortaya koydu. Bu oranın Slovenya ve Macaristan'da sekiz ölüden fazla olduğu belirtildi.